szerző:
hvg.hu

Az építészet sokáig a legunalmasabb épületeit produkálta a parkolóházak területén, de világszerte már látni olyan megoldásokat, amelyek szakítanak a korábbi monoton szürkeséggel, és esztétikus, gyönyörű és elképesztően funkcionális tereket alakítanak ki az autósok számára.

A világ országai között egyre több építtető és építész gondolja úgy, hogy megéri a fáradságot, hogy olyan parkolóházakat hozzanak létre, amelyek beleillenek a helyi környezetbe, és azt pozitívan alakítják is. A Landarchs.com építészeti portál összegyűjtötte az általuk 10 legjobbnak tartott épületet, hogy megmutassák a legjobb példákat.

10. Marina City Towers – Chicago, USA

Az épületet lakó és kereskedelmi célokra hozták létre Chicagóban. A 65 emeletes ikertorony alsóbb szintjein spirálisan helyezték el a parkolóhelyeket, ahová 896 autó fér el tornyonként. A méhkaptárok egyenesen Chicagóra nyílnak, így mindössze egy vékony lánckötél választja el a nézelődő autóst a várostól.

©

9. Parc des Celestins – Lyon, Franciaország

A parkolóházba belépőt a tér Róma földalatti katakombáira emlékezteti. Ezt az optikai illúziót erősíti a föld szintjén elhelyezett tükör, amely lassan forogva osztja el a földszintre beeső fényt a hét emeletes épület belsejében. A földszinten egyébként egy periszkóp is található, amellyel a behajtók megnézhetik, hogy hol találnak parkolóhelyet.

©

8. Michigan Theater Parking Garage – Detroit, USA

A Michigan Színház valamikor Detroit szórakoztató epicentruma volt. A 4000 férőhelyes színházat még 1926-ban építették. Mára csak egy váz maradt a városi hanyatlás áldozataként, és a gyönyörűen díszített boltíve ma már csak egy tető, amely 160 gépkocsit véd meg az időjárási viszontagságoktól Chicago központjában.

©

7. Eureka Carpark – Melbourne, Ausztrália

Ez a parkolóház elsősorban játékos belső festésével került be a top 10-be. A dizájn mögötti ember pedig Axel Peemoeller, aki az útbaigazító rendszert kitalálta. A kontrasztos színekkel utat mutatnak az autólabirintusban és a „fel” vagy a „ki” feliratok szinte 3D-ben jelennek meg az autósok szeme előtt.

©

6. Parkhaus Engelenschanze, Münster, Németország

A tipikus parkolóházak rosszul megvilágított, benzingőzös épületek. Ezt a sztereotípiát töri meg a Parkhaus Engelenschanze elképesztő tereivel és fényben ragyogásával. Ebben az elegáns és innovatív épületben 485 autó kapott férőhelyet hat szinten. A csontvázat a rámpák rendszere alkotja, amelyek igen ötletesen teremtenek kapcsolatot a különböző szintek között.

©

5. Mountain Dwellings – Koppenhága, Dánia

A Mountain Dwellings díjnyertes épületében lakások és a parkolóház is található. A teraszos és lejtős tetőszerkezetű létesítményben 480 autónak alakítottak ki helyet. A színmintázat az épületben a zölddel kezdődik, amely a földet jeleníti meg, és a sárgától a narancssárgán és lilán keresztül jut el a kékig, amely az eget reprezentálja. Az épület a lépcsőzetes felépítésével, és nyitottságával maximalizálja a napfényt, amely így alaposan megváltoztatja a parkolóházakról bennünk kialakult képet.

©

4.  1111 Lincoln Road – Miami, USA

A világ egyik legszebb parkolóházát csak két éve adták át Miamiban. A Herzog & de Meuron csoport különböző méretű szinteket variált különböző magasság szerint, és szögletes pillérekkel kötötte őket össze. Az építészek egy gyalogos sétányt tükröztek és kombináltak össze egy 600 férőhelyes parkolóval, irodákkal és üzletekkel. Minden szinten üvegfal biztosítja a megvilágítást, és nyújt gyönyörű kilátást Miamira.

©

3. Hageveld Estate – Heemstede, Hollandia

Ez a parkoló, amit talán az egyik James Bond film ihletett. Oldalról nézve ugyanis csak egy tavacskának látszik, amelyen gyönyörűen áthatol a napsugár. Elölről azonban látszik, hogy egy földalatti garázsról van szó, amelyből kihajtva a víz felszínére érünk tulajdonképpen a tóból bukkanva elő. Itt a víz a szépsége mellett funkciót is kap, hiszen a mélygarázsba ezen keresztül jut be a fény.

©

2. Autostadt tornyok – Wolfsburg, Németország

Ebben a parkolóházban egy óriási robotkar emelgeti és helyezi el a vadiúj nullkilométeres Volkswageneket a silószerű épület 20 emeletén. Az új autó vevői  itt szemmel követhetik, ahogy legújabb kedvencüket 1,5 m/s-os sebességgel hozza elő a robotkar, de jobb, ha mindeközben nem néznek lefelé.

©

1. Santa Monica Civic Center Parking Garage – Santa Monica, USA

Ez az épület egy egyértelmű építészeti állásfoglalás megkapó külsejével és azzal, ahogyan belesimul a város szerkezetébe. Ez az első az épületek környezettudatosságát, fenntarthatóságát értékelő LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítésű parkolóház az Egyesült Államokban. A 900 férőhelyet 7 és fél emeleten biztosító épület hihetetlenül hatékony és környezetbarát, így a mesterséges fűtés szintjét visszaszorították és az esővizet is felhasználják. Így ez az épület mintát adhat az építészeknek és a beruházóknak, és elindíthatja a környezettudatos és esztétikus parkolóházak hullámát.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez

Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez

Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Brutális sorozat jön a Spektrumon

Brutális sorozat jön a Spektrumon

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő

Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő