szerző:
hvg.hu

A Google autói már egy éve járják a közutakat is Amerikában. Az projektben részt vevő egyik cég vezetője közölt egy képet, amelyen látszik, hogy városi környezetben, balra kanyarodva mit lát az autó.

A most közzétett felvétel kísértetiesen hasonlít a nyolcvanas évek Terminátor filmjének képi világára. A kocsi 360 fokban lát maga körül és feldolgoz szinte minden adatot a környezetéről. Így a kocsikon kívül, az arra szálló madarakat, guruló labdát, még az eldobott cigarettacsikket is, amely ha forró, figyelembe veszi. Ha a csikk ugyanis ott hever, akkor, aki eldobta, annak is ott kell lennie valahol.

©
©

A felvételt az autó fejlesztésében is közreműködő Idealab egyik munkatársa tweetelte ki és a megjelent képhez információként hozzáfűzte, a kocsi minden egyes másodpercben 1 GB-nyi adatot gyűjt és elemez, a várható útviszonyokra és veszélyekre vonatkozóan.

A Google kocsiját hivatalosan 2010-ben mutatták be, majd nem hivatalos teszteket követően, múlt év májusától már közlekedhetnek is néhány amerikai államban. Azóta megtettek több mint félmillió kilométert baleset nélkül.

Így autózik el egy látássérült férfi a Google kocsijával a közeli gyorsétterembe:

A technológia részben használja a Google térképét, persze annak egy a normál változatnál lényegesen részletesebb változatát. Ez akár 15 centiméteres felbontásban képes bármilyen képet szolgáltatni. Az autó ezt követően saját lézerével ténylegesen is letapogatja a környezetét nagyjából 1,5 millió mérést végezve el másodpercenként.

Ezek során a többi autó helyzetét, biciklisek és gyalogosok mozgását, a tempót a közlekedési helyzetet analizálja a jármű irányításához. Harmadik részben pedig a Google radartechnológiájának segítségével, amely a jelenlegi távolságkövető tempomatokhoz hasonlóan működik, dinamikusan alakítja a kocsi sebességét az előtte haladóéhoz. A Google mérnökei azt várják, hogy öt éven belül az önműködő autók már jelentősen elterjedhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek