szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google autói már egy éve járják a közutakat is Amerikában. Az projektben részt vevő egyik cég vezetője közölt egy képet, amelyen látszik, hogy városi környezetben, balra kanyarodva mit lát az autó.

A most közzétett felvétel kísértetiesen hasonlít a nyolcvanas évek Terminátor filmjének képi világára. A kocsi 360 fokban lát maga körül és feldolgoz szinte minden adatot a környezetéről. Így a kocsikon kívül, az arra szálló madarakat, guruló labdát, még az eldobott cigarettacsikket is, amely ha forró, figyelembe veszi. Ha a csikk ugyanis ott hever, akkor, aki eldobta, annak is ott kell lennie valahol.

©
©

A felvételt az autó fejlesztésében is közreműködő Idealab egyik munkatársa tweetelte ki és a megjelent képhez információként hozzáfűzte, a kocsi minden egyes másodpercben 1 GB-nyi adatot gyűjt és elemez, a várható útviszonyokra és veszélyekre vonatkozóan.

A Google kocsiját hivatalosan 2010-ben mutatták be, majd nem hivatalos teszteket követően, múlt év májusától már közlekedhetnek is néhány amerikai államban. Azóta megtettek több mint félmillió kilométert baleset nélkül.

Így autózik el egy látássérült férfi a Google kocsijával a közeli gyorsétterembe:

A technológia részben használja a Google térképét, persze annak egy a normál változatnál lényegesen részletesebb változatát. Ez akár 15 centiméteres felbontásban képes bármilyen képet szolgáltatni. Az autó ezt követően saját lézerével ténylegesen is letapogatja a környezetét nagyjából 1,5 millió mérést végezve el másodpercenként.

Ezek során a többi autó helyzetét, biciklisek és gyalogosok mozgását, a tempót a közlekedési helyzetet analizálja a jármű irányításához. Harmadik részben pedig a Google radartechnológiájának segítségével, amely a jelenlegi távolságkövető tempomatokhoz hasonlóan működik, dinamikusan alakítja a kocsi sebességét az előtte haladóéhoz. A Google mérnökei azt várják, hogy öt éven belül az önműködő autók már jelentősen elterjedhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!