szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fásy az Andrássy úton parkolta le szerda délelőtt a kocsiját, amelyet úgy törtek fel fényes nappal, hogy egy karcolást sem ejtettek a luxusautón – írja a Blikk.

A "mulatós zene királya", Fásy Ádám a Blikknek elmondta, szerda délelőtt törték fel a kocsiját Budapesten, az Andrássy úton. A két első ülés közt lévő tartóból a telefonját vitték el és a táskáját, amelyet a hátsó ülésen hagyott.

"Olyan tíz óra, fél tizenegy körül lehetett, amikor leparkoltam. Határozottan emlékszem rá, hogy kétszer nyomtam meg az infrás távirányító gombját, amikor bezártam az autót" – mesélte Fásy.

"Én úgy tudom, a tolvajoknak van valami kütyüjük, amely a járgány távirányítóján keresztül beméri, hogy hol van a kocsi épp abban a pillanatban, amikor lezárod. De csak akkor, ha kétszer nyomod meg a gombot. Nem tudom, hogy ez a trükk a tolvajok körében új-e, vagy már évek óta hasonló módszerrel fosztják ki a kocsikat" – magyarázta Fásy, aki mind­össze tizenöt percre ugrott fel az Andrássyn lévő irodájába, addig hagyta őrizetlenül a gépkocsiját.

"A táskában az irodai kulcsok voltak, a telefonomban meg rengeteg telefonszám és adat, amelyekre nagyon nagy szükségem lenne" – mondta Fásy, aki a rendőrségen tesz majd feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Egy neve elhallgatását kérő műszaki szakértő a Blikknek azt mondta: létezik egy mobiltelefon méretű készülék, amely felveszi a kocsi távirányítója által kibocsátott jeleket, frekvenciákat. Ezek a frekvenciák kódok, amelyeket ez a kütyü képes abban az adott pillanatban lemásolni, majd leadni, és ezzel a lemásolt kóddal kinyitni a kocsit. Ez maximum 100–150 méteres körzetben működik – mondta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy az akció nem tart tovább, mint öt perc.

"Két ember kell egy ilyen feltöréshez. Az egyik figyeli a tulajt, hogy merre jár, mit csinál. A másik közben babrál, de mindezt a legtermészetesebb módon teszi, hogy a járókelőknek ne tűnjön fel. Nem feszeng, nem nézelődik, egyszerűen csak odamegy a verdához, ráteszi mondjuk a kávéspoharát a kocsi tetejére, majd észrevétlenül beül, mintha az övé lenne az autó" – tette hozzá a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!