szerző:
hvg.hu

Összesen több mint 130 ezer autót helyeztek forgalomba először Magyarországon a tavalyi évben, amelynek 54 százaléka volt valamilyen külföldről behozott használt autó.

A negyedik negyedévben ismét jelentősen emelkedett a Használtautó-index. Miközben tovább bővült a belföldi használt autók adásvételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is egy százalékkal magasabban alakult, mint az előző negyedévben. Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám 110,8%-ra emelkedett, ami a tavaly év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg.

A használtautó-piac további növekedésének alapját jelentő gépjárműpiaci szegmensek is kedvezően alakultak: miközben a használtautó-import tavaly meghaladta a 70 ezres darabszámot, az eladott új autók száma is közel 6 százalékkal, 56 ezer fölé emelkedett.

 „Miközben a belföldön gazdát cserélő használt autók száma nő, az átlagár mértéke is másfél éve tartja korábbi szintjét, noha az állomány folyamatosan öregszik  – elemzi az adatokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Lassan, de folyamatosan növekszik a gazdát cserélő két év alatti használt autók volumene (2012-höz képest 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú autókra), ezzel egy időben pedig az eladott új autókkal, illetve az importált használt autókkal váltott korábbi, idősebb gépjárművek is egyre érzékelhetőbb mértékben kezdik pörgetni a hazai használtautó-piacot.”

Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete immár kezdi meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Míg két éve még az új autók forgalomba helyezése jelentette a hazai használtautó-piac fő utánpótlási forrását, az idén már egyértelműen a használtautó-importnak van nagyobb jelentősége.

©

Az utolsó negyedévben – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél 6 százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon. Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: az utolsó negyedévben már közel 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket.

„Mivel a használtautó-import keretében átlagosan 9-10 éves autók kerülnek be az országba, a néhány éves járművek kínálatát csupán az újautó-eladások volumenének további bővülése tudná stabilan bővíteni. Ez a szegmens azonban a megtakarítások alacsony szintje és a csak lassan újrainduló finanszírozás miatt idén is csak szerény mértékben tud majd bővülni – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – Ezért, miközben a használtautó-piac növekedése várhatóan tovább folytatódik, az átlagárak számottevő emelkedésére a járműpark korosodása miatt aligha számíthatunk.”

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ön miért fizet és miért fizetne a digitális térben? - kérdőív

Ön miért fizet és miért fizetne a digitális térben? - kérdőív

A lehető legcikibb módon, pár méteren belül rommá törte a Lamborghinit – videó

A lehető legcikibb módon, pár méteren belül rommá törte a Lamborghinit – videó

Itt az új monetáris irány: egyszerre ad és elvesz az MNB, a piac nem lelkesedik

Itt az új monetáris irány: egyszerre ad és elvesz az MNB, a piac nem lelkesedik

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Lehet-e spontán csók ennél kínosabb a kamera előtt?

Lehet-e spontán csók ennél kínosabb a kamera előtt?

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban