szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre gyári csapattal tér vissza a Dakar-ralira a Peugeot, amely csillagok háborújává vadíthatja a legkegyetlenebb sivatagi autóversenyt. Már biztos, hogy lesz harmadik 20098 DKR típusjelű buggy, az is, hogy Mr. Dakar, azaz Stephane Peterhansel is csatlakozik a különítményhez, ráadásul a vezetőség már most leszögezte: a különítmény sztárjai szabadon, csapatutasítás nélkül harcolhatnak majd egymással.

Mint ismeretes, a visszatérését nemrégiben bejelentő francia márka már korábban közölte, hogy a kétszeres rali-világbajnok, egyszeres Dakar-győztes Carlos Sainz, valamint a motorosok mezőnyéből átnyergelő francia fenegyerek, Cyril Despres az oroszlános armada tagja lesz. Ahogyan arról a hvg.hu beszámolt, terepralis berkekben jóideig pletykálták, hogy a Peugeot-hoz tart a tizenegyszeres győztes Stephane Peterhansel is, amely immáron bizonyos: a gárda megerősítette, hogy szerződtették az utóbbi éveket a domináns Mini kötelékében töltő Mr. Dakart.

Stephane Peterhansel
©

„Őszintén szólva nagyon büszke vagyok, hogy csatlakozhatok a csapathoz” – nyilatkozta Peterhansel. „Emlékszem, hogy amikor elkezdtem motorral versenyezni, még a Peugeot indult a Dakar-ralin és esténként együtt lógtunk a srácokkal a táborban. Szinte hihetetlen volt számomra, hogy olyan fickókkal traccsolhattam, mint Ari Vatanen! Szinte természetesnek tűnt, hogy csatlakozzak ahhoz a csapathoz, amely az álmaimat inspirálta. Sok éven át gondolkodtam azon, hogy mennyire remek lenne, ha egy olyan vállalat, mint a Peugeot, amely ennyire sikeres volt a múltban a Dakaron, újra csatlakozna a tereprali világához. Nagyon örültem, amikor megérkezett a hívásuk.”

Peugeot 2008 DKR
©

Peterhanselről már a Dakar januári finise után elterjedt, hogy szakít a Minivel, amelynek kötelékében kétszer nyert a sivatagi show-n. A francia legenda állítólag összekapott a félgyári együttes vezetésével, mivel úgy érezte, hogy az idei futam hajrájában csapattársát, a későbbi győztes Nani Romát favorizálták. Úgy tűnik, hogy új munkaadójánál nem kell ilyesmitől tartania: noha Sainz célja is a győzelem és a spanyol a csapat alapjainak lerakásától kezdve ott sertepertél a Peugeot háza táján, a vezetőség engedélyezi majd a pilóták számára a szabad versengést.

Az új márkatárs érkezésével kapcsolatban Sainz sietve le is szögezte: „Stephane érkezése rendkívül jó hír. Úgy ismeri a Dakart, mint a tenyerét, így csapatot is, engem is sok dologra meg tud tanítani. Az érkezése természetesen komoly nyomást jelent számomra, de ez csak arra inspirál majd, hogy még magasabbra emelkedjek” – fogalmazott a spanyolok extraklasszisa.

Sainz, Peterhansel és Despres: Peugeot-fenevadak
©

Hivatalos megerősítés egyelőre nincs, s jódarabig valószínűleg nem is lesz, de a szakágon belül továbbra is tartja magát a pletyka, amely szerint a Peugeot kötelék valójában négyautós lesz és a negyedik járgányt nem más kapja majd, mint a PSA-konszern másik márkájánál, a Citroennél szereplő, kilenc ralis vb-cím után idén már a WTCC-ben hajtó Sebastien Loeb.A sorozat budapesti hétvégéjén a hvg.hu neki is szegezte a kérdést a francia fenoménnak, aki – ahogyan arra számítani lehetett – hárított: „Idén januárban vendégként voltam ott a Dakaron, és nagyon élveztem. Rendkívül érdekes, izgalmas verseny, de egyelőre nincs szó arról, hogy ott indulok majd a közeljövőben…”

Sok a kérdés a 2008 DKR típusjelű versenygéppel kapcsolatban is: néhány látványterv már napvilágot látott, s tudvalevő az is, hogy a kocsi a Minivel, a Toyotával, a Forddal és a többi majdani rivális verdájával ellentétben nem összkerekes, hanem egy hátsókerék-hajtású buggy. Arról egyelőre nincs információ, hogy milyen motort választott a Peugeot és arról sem, hogy mikor kezdenek tesztelni: Carlos Sainz a Forma-1-es Spanyol Nagydíj hétvégéjén ’közeli’ tesztelést jósolt, fotók viszont azóta sem láttak napvilágot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI