szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy átlagos osztrák háztartási éves energiafogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot sikerült megspórolni az energiatakarékos villamossal, amelynek tavasszal fejezték be a tesztelését Bécsben – írja az Index egyebek mellett a Smart City Wien oldal beszámolója alapján. Az osztrák fővárosban közlekedő alacsonypadlós villamosok közül alakították az EcoTram nevű járművet, amelynek a hűtését, fűtését és szellőzését próbálták hatékonyabbá tenni.

A bécsi 62-es vonalon járt tíz hónapon át az EcoTram. Az egyik piros-szürke alacsonypadlós villamos oldalát fehérre fóliázták, és jól látható feliratot is tettek rá, az utasok innen ismerhették meg.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien 2009 óta dolgozott több céggel együtt a fejlesztésen.

©

A járműbe széndioxid-érzékelőket szereltek, amelyek az utasok számától függően szabályozták a friss levegő befújását. Hőszivattyút is tettek a járműbe, ami a környezeti hő felhasználásával segítette a fűtést vagy éppen a hűtést. A villamos ablakait speciális fóliával fedték be, így kevesebb napfény jutott az utastérbe.

Az átalakított szerelvényt először egy úgynevezett szélcsatornában tesztelték, majd pedig a 62-es vonalon, utasokkal – emlékeztetnek a Smart City Wien oldalán.

©

A tízhónapos tesztüzem alatt 4200 kilowattórányi, vagyis 13 százaléknyi energiát spórolt meg a villamos, ami egy átlagos osztrák háztartás évi energiafogyasztása. Még nem tudni, lesz-e sorozatgyártás a zöld villamosból, vagy pedig más modellek gyártásánál használják majd fel a most összegyűjtött adatokat - olvasható az Indexen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt