szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még tart a használtautó-piac lendülete, az idei első félévben csúcsközelben volt az autó adásvétel, viszont a magyarországi autópark fiatalodását nem segíti az újautó-eladások alacsony szintje, valamint a külföldről beérkező idős autók áradata sem.

A magyarországi használtautó-piac 11,2 százalékkal nőtt az idén az első fél évben, mintegy 240 ezer gépkocsi cserélt gazdát a Datahouse adatai szerint, és minden jel szerint az aktivitás nem csökken, az év végéig akár 475 ezer jármű válthat tulajdonost. 

A Das Weltauto ugyanakkor közleményében arra figyelmeztet, hogy az autócserék nem hoznak minőségi előrelépést, továbbra is főleg a 10 évnél idősebb járművek forognak. 

Az idén a június végéig tartó időszakban 239 496 kocsi került új tulajdonoshoz, megközelítve a 2007-2008-as csúcsidőszakot. Akkor azonban még jóval több fiatal autó volt a piacon, és a vásárlások mindössze 34 százalékában volt 10 évnél idősebb a jármű. Mára ez az arány megváltozott: 2014-ben az eladott gépjárművek 64 százalékának kora meghaladta a 10 évet, és mindössze 12 százalékban döntöttek 5 évnél fiatalabb autó mellett a vevők - ismertették a közleményben. A magyarországi autópark fiatalodását nem segíti az újautó-eladások alacsony szintje, valamint a külföldről beérkező idős autók áradata sem. 

A használtautó-import ugyanis az első hat hónap során tovább emelkedett: amíg tavaly 30 439 gépkocsit hoztak Magyarországra, addig az idén már 44 115 érkezett be, ami 44,9 százalékos növekedés. A használtan forgalomba helyezett autók 60 százaléka öregebb volt 10 évnél. A közlemény idézi Frank Györgyöt, a Das Weltauto márkaigazgatóját, aki szerint szigorítani kellene a külföldi használt autók forgalomba helyezését a közlekedők és a környezet megóvása érdekében is. 

Az első hat hónapban a használt járművek piacán Magyarországon az alsó-középkategóriás kocsik voltak a legkeresettebbek (76 620 autó), a kisautókkal (64 568 darab) együtt ez a két kategória adta az átírások 59 százalékát. A felső-középkategóriás autók iránt is nagy volt az érdeklődés, 37 035 gépjármű cserélt gazdát ebben a szegmensben. Sportautóból 4008 tulajdonosváltás történt, emellett 1644 luxusautót értékesítettek másodkézből. 

A Das Weltauto a Volkswagen csoport márkáinak importőre, a Porsche Hungaria önálló márkájaként működik Magyarországon. A használtautó-kereskedések közül egyedüliként - jelenleg 34 tagú - értékesítői hálózattal rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik