szerző:
Mészáros Sándor

Noha szombaton, a Forma–1-es Olasz Nagydíj helyszínén még eltökélten cáfolta saját távozását a Ferrari fővezére, Luca di Montezemolo, a maranellói márka szerda reggel hivatalos közleményben jelentette be: a nagyfőnök leköszön tisztségéből. A sportautó-gyártó irányítását a Fiat-Chrysler csoport vezérigazgatója, Sergio Marchionne veszi át, ám bennfentes források szerint hamarosan tovább is adja azt.

A múlt heti Forma–1-es Olasz Nagydíj előestéjén, csütörtökön az egész világot elárasztó spekulációhadjárat indult azzal kapcsolatban, hogy a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo hagyományos szombati, monzai látogatásának legfontosabb momentuma az lesz, hogy elköszön a gyengélkedő alakulattól és bejelenti, hogy távozik a vállalat éléről. A fővezér szokás szerint hatalmas csinnadrattával, nagy felhajtás közepette érkezett meg az Autodromo Nazionale paddockjába jóbarátja és kollégája, Piero Ferrari társaságában, a nagy bejelentés azonban elmaradt: a karizmatikus vezető ezúttal a Ferrari motorhome-jának lépcsőjén ücsörögve tartott rögtönzött sajtóértekezletet, ám határozottan cáfolta a távozásáról szóló híreszteléseket.

Így érkezett Montezemolo a paddockba múlt szombaton
©


A tűzközeli, mindig jól értesült olaszokat persze nem győzte meg, s nekik lett igazuk, szerda reggel ugyanis a Ferrari hivatalos közleményben erősítette meg, hogy az elnök elhagyja posztját, amelyet a Fiat-Chrysler csoport vezérigazgatója, Sergio Marchionne vesz át. Az a szakember, aki a vörös egylet számára gyalázatosan sikerült Olasz Nagydíj – az utóbbi évekhez hasonlóan idén is sínylődő gárda versenyzői közül Kimi Raikkönen 2 pontot gyűjtött, míg Fernando Alonso technikai hiba miatt kiesett – apropóján keményen kritizálta az egyébként népszerű vezetőt.

„A Ferrarinak fontos szerepe lesz az FCA Groupon belül a közelgő Wall Street-i tőzsdei bevezetés során. Ezzel egy új és fontos fázis veszi kezdetét, amellyel kapcsolatban úgy érzem, hogy a csoport vezérigazgatójának kell irányítania. Ez egy korszak vége, ezért úgy döntöttem, hogy 23 csodálatos és feledhetetlen év után, valamint az Enzo Ferrari oldalán, a ’70-es években töltött időszak után távozom az elnöki pozícióból” – idézte a Ferrari kommünikéje Montezemolót.

Rögtönzött sajtóértekezlet a motorhome lépcsőjén
©

A karizmatikus vezér méltatta a Ferrari dolgozóit, partnereit, márkakereskedőit, ügyfeleit és gyűjtőit, ugyanakkor a maranellói céget „a világ legcsodálatosabb vállalatának” titulálta, amely – mint fogalmazott – „a családommal együtt továbbra is a legfontosabb dolog lesz az életemben”. Montezemolo a köszönetnyilvánítások között külön kiemelte Piero Ferrarit, a márkaalapító Enzo Ferrari egyetlen élő fiát, aki „mindig mellettem állt”.

Noha a Ferrari vezetését egyelőre Sergio Marchionne kapja meg, olasz bennfentesek biztosak abban, hogy a Fiat-Chrysler vállalatcsoport vezérigazgatója csak átmenetileg látja el a tisztséget. „Marchionne az egyik legfontosabb ember a vállalatnál, sokkal fontosabb dolgai is vannak, így szinte biztos, hogy elnöki szerepvállalása legfeljebb átmeneti megoldás lesz” – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő, ám az ügyet jól ismerő forrás. „A Ferrari elnöki pozíciója egy belpolitikai tekintetben is fontos poszt, így nem könnyű megtalálni a megfelelő embert, akinek van elég tapasztalata az autóiparral, az autósporttal és az olasz belpolitikával kapcsolatban is. Több név felmerült már, de talán annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy hosszabb távon Eugenio Razelli, a Magneti Marelli vezérigazgatója lesz a befutó, aki a vállalatcsoporton belül van és minden tekintetben megfelel a feladatra. Ebben többen is egyetértenek.” 

Idén is gyengén megy a Scuderiának...
©

Aligha lehet kétséges, hogy Montezemolo távozásában fontos szerepet játszik a Forma–1-es istálló gyengélkedése. A gárdánál az idei évad folyamán már szinte minden kulcsfontosságú poszton váltottak, de az eredmények nem javulnak, ráadásul az utóbbi hetekben egyre intenzívebben pletykáltak arról is, hogy a korona gyémántjának számító kétszeres vb-első, a gárda kötelékét 2010 óta erősítő Fernando Alonso is játszadozik a távozás gondolatával. Amikor Monzában az újságírók arról kérdezték a spanyolt, hogy Montezemolo esetleges távozása hatással lesz-e a jövőjével kapcsolatos döntésre, 2005 és 2006 világbajnoka előbb méltatta az elnököt és a hozzá fűződő szoros barátságát, majd határozott nemmel felelt.

Hivatalos megerősítés egyelőre nincs, ám a Presidente – Olaszországban csak így nevezik a Ferrari leköszönő nagyfőnökét – jövőjével kapcsolatban egy ideje már pletykálják azt is, hogy új állomáshelye az Alitalia légitársaság lesz, ahol elnök-vezérigazgatóként tevékenykedik majd. Kérdéses persze, hogy a 67 esztendős üzletember bevállal-e egy ekkora feladatot…

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka