szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötven év után idén januártól ismét lehet új autókat vásárolni a kubaiaknak, de még a leharcolt állapotú használt példányok is olyan drágák, hogy a többség továbbra is ötvenéves veteránokkal jár. Mi mással, mint a Buena Vista Social Club legismertebb számával lehet kedvet csinálni az ezeket bemutató dokumentumfilmhez.

Mint ismeretes, Kubában 2014 januárjától kormányzati engedély nélkül vásárolhatnak maguknak új autót az emberek, amire több mint 50 évet kellett várniuk, hiszen az 1959-es forradalom óta az állam szigorúan szabályozta, hogy ki juthat új négykerekűhöz.

Most, hogy a lehetőség adott, csak kevesen tudnak élni vele, mivel még a használt kocsik ára is olyan magas, hogy a többség inkább nem cseréli le a több évtizedes amerikai és szovjet vasakat. Ez azt eredményezi, hogy a kubai autópark továbbra is egy szabadtéri autómúzeumhoz hasonlít, ahol külső szemlélőként valódi időutazásban lehet része a turistáknak.

©

Piotr Degler profi autóipari fotóst is csábították a kubai autócsodák ezért nyáron egy hónapot szánt arra, hogy körbeutazza a szigetországot a legkülönlegesebb négykerekűek után kutatva. Az utazás során készített fényképekből állt össze a jövő évi naptára, amiben az amerikai veteránok mellett feltűnik egy Porsche 356-os és egy banánfák alatt korhadó sirályszárnyas Mercedes-Benz 300SL is. Mindebből íme egy hangulatos, másfél perces ízelítő:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!