szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult a harmadik Magyarországon készülő Mercedes-Benz-modell gyártása. A 2012-ben startolt kecskeméti gyár beruházási összege mára eléri az egymilliárd eurót és 4000 ember dolgozik jelenleg három műszakban az üzemcsarnokokban. Az újdonságot, a CLA Shooting Brake-et ráadásul csak innen exportálják majd a világ közel 100 országába. Nézze meg galériánkban, nagyvonalakban, hogyan is áll össze egy ilyen autó.

Így kerül be az összeszerelőszalagra a fényezett, üres karosszéria. A Shooting Brake, elsőre talán furcsa kifejezés egy "kombira". Az archaikus szóösszetétel, leginkább azt fejezte ki anno, hogy a vadász fegyverzete is kényelmesen elfér a kocsi hátuljában.
©
A gép, aminek sok nepper örülne. Ezzel kap egyedi azonosítókat a karosszéria.
©
Így kerül helyre egy 400 ezer forintos extra, a napfénytető. A CLA Shooting Brake kínálata 122-211 lóerős teljesítményváltozatokig terjed, lesz 4MATIC összkerék-hajtású és 360 lovas AMG modell is.
©
Itt pontozzák lézerrel a tetőkárpitot "világító" csillagos égboltá, ami szintén választható extra.
©
Jöhet az ajtók "szerszámozása", amelyeket a gyártás elején leszerelnek a karosszériatestről.
©
Érkezik az összeszerelt hajtáslánc várva a karosszériát. A motorok Rastattból érkeznek.
©
Ez ugyan nem egy (kombi) Shooting Brake, de ritka és szép a matt fényezés.
©
A "házasságkötés" pillanata, amikor a hajtáslánc úgymond egy életre egyesül a karosszériával.
©
Jöhetnek a hiányzó elemek, mint az orridom. Az egyes gyártócsoportok sorain dolgozók akár műszakonként is cserélik hol dolgoznak. Így megtörik a monotónia és a gyár is jól jár, ha helyettesíteni kell embereket, a beugrók is ismerik a folyamatokat.
©
Az üléseket gyártó Johnson Controls, egy vállalat a vállalatban. Az ülésekből legalább 100 féle variáns van. A kecskeméti Mercedesekbe 32 beszállító dolgozik be.
©
Utaznak az autók egyik állomástól a másikig. A Shooting Brake forma 600 euróval lesz dárgább alapból a négyajtós CLA-nál.
©
Ez már a végellenőrzés, ahonnan már saját lábán gurul ki, nagyjából kétpercenként, egy új magyar Mercedes a gyárból.
©
Job1 Mercedes CLA Shooting Brake - vagyis az első, ügyfélnek szánt új magyar Merci, amelyet elárvereznek. A Gyermekmentő szolgálat kapja majd az árát.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni