szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ideihez képest több mint harmadával nagyobb bevétellel számol e-matricából avagy időalapú autópálya-matricából a 2016-os költségvetés. Az érdekesség az, hogy közben a kamionok után, a 2015-re előirányzottnál kevesebb használatarányos e-útdíjjal terveznek. Ez elvileg azt jelentené, hogy durván emelnek a személyautós díjakon.

Hogy ez mégsem teljesen evidens, a napi.hu boncolgatta a számokat. Az idei nettó 34,5 milliárd forint után 47 milliárd forintos autópályamatrica-bevétellel számol a személyautósoktól a 2016-os költségvetés tervezete – írja a napi.hu. A teljes 2016-os összeg tervezete: 140,5 milliárd a kamionosoktól és 47 milliárd az autósoktól, azaz összesen 187,5 milliárd forint.

A csavar ott van, hogy nem feltétlen emelés várható az autósoknál, motorosoknál és a kisebb járművekkel fuvarozóknál, hanem alapvetően a fizetős úthálózat kiterjesztésével tennének szert több bevételre.

A lap megkérdezte a fejlesztési tárcát is, amelynek válaszai szerint a jövő évi terveket az idei első négyhavi tényadatok alapján készítették el és hozzátették: a bevételek növekedését eredményezhetik a további gazdasági és turisztikai élénkülés várható forgalomnövelő hatásai is.

A napi.hu szerint persze majd az év végén derül csak ki, hogy a fentiek leszenek-e az irányadóak, vagy „meglepnek minket valamivel” a döntéshozók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!