szerző:
hvg.hu

Valójában, jelenleg, mindegyik kormánytag használhatja a megkülönböztető jelzést autójában, az emberi erőforrások minisztere éppen úgy, mint nemzetgazdasági miniszter. Persze csak ha "kiemelt államérdekkel" indokolható a sietségük.

Mesterházy Attila (MSZP) tette fel a kérdést a Belügyminiszternek, hogy „Kik használják a Közbeszerzési és Ellátási főigazgatóság által üzemeltetett flottából a 10 db megkülönböztető hang- és fényjelzéssel felszerelt gépjárművet?”. A választ Pintér Sándor adta meg a képviselőnek, amely a Parlament oldalán volt olvasható. Ennek alapján jelenleg a következő minisztereink használhatják, utasítást adva sofőrjeiknek a kocsijukban lévő szirénát, illetve fényjelzést.

Balog Zoltán – emberi erőforrások minisztere
Dr. Fazekas Sándor – földművelésügyi miniszter
Lázár János – Miniszterelnökséget vezető miniszter
Dr. Semjén Zsolt – miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter
Dr. Seszták Miklós – nemzeti fejlesztési miniszter
Dr. Trócsányi László – igazságügyi miniszter
Varga Mihály – nemzetgazdasági miniszter

A belügyminiszter válaszában közölte azt is, a további három autó tartalék.

Amióta a minisztereket – több mint három éve – a készenléti rendőrség gépkocsivezetői szállítják „kiemelt államérdekből ellátandó feladatok” ellátására elvileg használhatják megkülönböztető jelzéssel autóikat. Korábban csak a belügy-, a honvédelmi és külügyminiszternek, mint védett személynek járt olyan sofőr, aki bármikor kiteheti a kék villogót.

©

Elvileg a megkülönböztető jelzés csak a miniszter utasítására használható, abban az esetben, ha az meghatározott közérdekű feladatainak ellátáshoz szükséges, és akkor is csak a végrehajtáshoz szükséges időtartamra. Az útvonalat, a használat kezdetét és indokát, a gépkocsi menetokmányában rögzíteni kel. Ennek valóságtartalmát a miniszter a használatot követően aláírásával igazolja. A KEF negyedévente ellenőrzi a menetokmányok megjegyzéseit.

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál

A metrósínekre futott egy ember az Astoriánál

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy