szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még várni kell arra, hogy a rendőrség új, szupertraffipaxként is ismert sebességmérő eszközei bevethessék a teljes képességeiket – közölte a Napi Gazdaság. A hvg.hu korábban írt már arról, hogy az alkalmazásokat fokozatosan élesítik a készülékeken, illetve, hogy a vezetés közben telefonáló sofőrökre viszont a traffipaxok nem fognak veszélyt jelenteni.

Csak fokozatosan alkalmazzák a szupertraffipaxok sebességmérésen túli képességeit, a berendezések korábban beharangozott különleges funkcióinak nagy része még nem elérhető – értesült a Napi Gazdaság.

©

Az év elején még tesztelte a rendőrség az új sebességmérő készüléket, márciustól azonban már élesben használják a gyorshajtók kiszűrésére – számolt be erről már februárban a hvg.hu.. Az ORFK összesen 160 darabot szerzett be, darabonként 5,7 millió forintért. De nemcsak a gyorshajtást tudják rögzíteni, hanem a funkciók fokozatos bővítése után majd más szabályszegéseket is. Így bírságra számíthatnak majd a kamerák által lekapott:

- tilos jelzésen (piros lámpán és vasúti átjárón) áthajtók,

- a biztonsági övet be nem csatolók,

- a nem a kötelező haladási iránynak megfelelően közlekedők,

- a záróvonalat átlépők,

- a buszsávot használók,

- a forgalomban lejárt érvényességű műszakival

- vagy biztosítás nélkül részt vevők is.

(A műszakit a rendszám melletti matricáról, a biztosítást pedig a rendszámról tudja real time ellenőrizni.)

A vezetés közben mobiltelefont használókra azonban nem jelentenek majd ilyen veszélyt a modern sebességmérők – tájékoztatta korábban a hvg.hu-t Jámbor István rendőr alezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. „A vezetés közbeni mobiltelefonálást nem egyszerű bizonyítani, ahhoz ugyanis a látszania kell, és valóban mobiltelefonnak kell lennie, illetve azt a sofőrnek használnia is kell. Ezek együtt szükségesek ahhoz, hogy járművezető magatartása jogsértő legyen.”

A berendezések alkalmasak lesznek a forgalomszámlálásra, a körözött járművek megtalálására, a veszélyes árut szállító gépjárművek kiszűrésére, sőt a torlódások észlelésére is. A sokféle használati funkció miatt nevezi a rendőrség az új sebességmérőket Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontoknak. A százhatvan egységből álló Véda fantázianevű program várhatóan 2015 végére épül ki teljesen.

12,5 milliárdba kerül az 525 rendőrségi szem

Tavaly jelent meg cikk a hvg.hu-n arról, hogy a rendőrség a meglévő mintegy 160 sebességmérő készüléke mellé 525 új berendezést – 160 változtatható helyzetű és 365 mobil sebességmérőt – vásárolt 12, 5 milliárd forintért. A Belügyminisztérium a beszerzési terv nyilvánosságra kerülésekor egy évvel ezelőtt azzal indokolta a vételt, hogy rendőrségi adatok szerint a 2013. május végéig történt 5 183 személyi sérülésessel járó közlekedési baleset 30,8 százaléka a gyorshajtóknak köszönhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Autó

Ilyen a szupertraffipax: Nemcsak a gyorshajtók retteghetnek

Hányszor hajtott már át a közlekedési lámpa tilos jelzésén? Sokszor? És eddig megúszta? Márciustól a pénztárcája bánja ezeket a szabálysértéseket, amennyiben a rendőrség új többfunkciós sebességmérő kamerái megörökítik azokat. Nem árt kihagynia a buszsávot, illetve, ha eddig lazán vette és mellőzte a biztonsági öv használatát, ezután jobb lesz bekapcsolni, ha nem akar tízezreket fizetni. A rendőrség szerint már nem jelent kibúvót az sem, ha külföldi rendszám van a kocsiján.

Csikász Brigitta Itthon

Így jutottunk el a tányérostól a szupertraffipaxig

Tavaly év végén 82 működő mobil sebességmérő készüléke volt a rendőrségnek: a traffipaxok száma a folyó közbeszerzéseknek köszönhetően azonban alaposan felduzzadhat. Lassan 50 éve, hogy megjelentek az utakon az első sebességmérők. Mára a legmodernebbek szinte már minden szabálytalanságot észlelni tudnak. Összekapcsolva más közúti forgalmi rendszerekkel a sebességmérő-hálózatnak nagyon komoly mátrixa áll a szabálytalankodók megbüntetésére.

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?