szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A franciák öt év alatt 1000 kilométernyi útburkolatra telepítenek napelemet, ami 5 millió ember energiaszükségletét elégíti ki.

Úgy tűnik, amíg idehaza többnyire csak a hanyatló nyugat ópiumaként gondolnak a napenergiára – mert éjszaka nem süt a Nap, ugye – addig Franciaországban már megint mindent másként csinálnak. A francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség bejelentette: 5 év alatt 1000 kilométernyi utat szerelnek fel napelemekkel – írja a Carscoops.

A nemrég kifejlesztett és hatóságilag is jóváhagyott Wattway napelemek csupán 7 milliméter vastagok – vagy vékonyak, attól függ, honnan nézzük –, telepítésük pedig végtelenül egyszerű: elég ráragasztani őket az aszfaltra. Az anyagot úgy képezték ki, hogy a járművek abroncsai pont úgy tapadjanak rajta, mint ahogy a normál útfelületen, így a közlekedésre sem jelent veszélyt az újítás. A nagy teherbírású panelek ellenállnak a teherautók súlyának is.

A napelemek olyan hatékonyak, hogy 4 méternyi belőlük egy egész ház energiaszükségletét képes lenne fedezni – a fűtést leszámítva. Az így megtermelt áramot többek között a közvilágítás, valamint az épületek és üzletek világítására használnák fel. A számítások szernit mindez azt jelenti, hogy a közlekedésben 5 millió ember energiaszükségletét elégítik ki. A végső teszteket tavaszra ígérik, utána kezdődhet a telepítés is.

További friss autós hírekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát