szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A motorháztetőt olyan anyaggal vonnák be, ami nem hagyja, hogy az elütött gyalogos átpördüljön az autó felett.

Az önvezető autókra sokan azért gondolnak fenntartással, mert úgy látják, a robot vezette kocsik nem lesznek képesek megállni a járókelők előtt, vagy nem jól reagálnak arra, ha hirtelen kirohan valaki az úttestre. Bár már ma is van olyan rendszer az autókban, ami segíthet megelőzni az ilyen jellegű balesetet, ám a biztonsági megoldásokat sosem lehet elég tökéletesre fejleszteni. A Google ezért egy radikálisan új megoldást talált ki.

A cég a napokban nyerte el azt a szabadalmat, ami tulajdonképpen egy hatalmas légypapírrá változtatná a kocsi motorháztetejét – azzal a különbséggel, hogy nem bogarakat, hanem az autó elé lépő embereket "ragasztanák bele". A Google szerint ezzel kivédhetnék az elütés utáni úgynevezett másodlagos hatást, vagyis hogy az áldozat a kocsi felett átpördülve, majd a túloldalon leesve további sérüléseket szerezzen.

©

A szabadalmi kérvényt még 2014-ben nyújtották be. A leírás szerint az autó elejére valamilyen tojáshéjszerű anyagot kennének, amibe azonban a bogarak és egyéb rovarok nem ragadnának bele. A Gizmodo szerint az ötlet működhet, legalábbis erre jutott Rebecca Thompson, az Amerikai Fizikai Társaság vezetője. Thompson szerint az elképzelés sokak életét mentheti meg, hiszen a baleset után ha az áldozat átesik az autón, könnyen egy újabb autó előtt találhatja magát. Ezzel azonban egy ilyen megoldás esetén már nem kell számolni, ráadásul ha valaki bukósisakot is hord – például egy kerékpáros –, minimálisra csökkenhet a sérülés veszélye.

©

A szakember szerint az sem mellékes, hogy így a vétkes sofőr sem tudna elhajtani a helyszínről, hiszen az áldozat ott feküdne a motorháztetőn.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!