szerző:
hvg.hu

Nem máshol, mint Hollandiában, ahol évente milliónyi kerékpárt lopnak el.

Nagyjából mindegy, karvastagságú lánc, U-lakat vagy egyéb trükk, a kerékpárok sosincsenek teljes biztonságban, ha a magukra hagyjuk őket.

A holland VanMoof cég viszont éppen ebben látja a piacszerzés lehetőségét és megjelentek SmartBike nevű kerékpárjukkal. A kétkerekű lényege a csővázába épített GPS modul. Ez, amellett, hogy számolja a bringázás alatt elégetett kalóriákat, a távolságot, a sebességet, leginkább arra való, hogy nyomon lehessen követni a biciklit egy okostelefonos applikáción keresztül.

©

A VanMoof, annyira biztos a termékében, hogy felajánlotta, amennyiben valamelyik vásárlójának ellopják a bringáját, a VanMoof aktivizálja keresőcsapatát – igaz ezt külön díj ellenében – a kétkerekű felkutatására. Amennyiben sikertelenül járnak – kéthetes keresési időszak után – a csalódott vevő kap egy új bringát a régi helyett.

A cég egyébként nem csak teljes bringa ellopására, de az egyes alkotórészekre is lopásvédelmet kínál, így a kerekek vagy a lámpák is csak speciális kulcsokkal távolíthatók el.

Persze a VanMoof kerékpárjai nem éppen olcsóak, az alapváltozatot is 1098 euróért, vagyis közel 350 ezer forintért adják. A SmartBike egyelőre csak előrendelésben elérhető.

De addig is, amíg a SmartBike meghódítja a világot, lássuk a 2015-ös Biciklitolvaj Európa-bajnokság döntős mezőnyét, Párizsból, Amszterdamból és Prágából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!