szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem máshol, mint Hollandiában, ahol évente milliónyi kerékpárt lopnak el.

Nagyjából mindegy, karvastagságú lánc, U-lakat vagy egyéb trükk, a kerékpárok sosincsenek teljes biztonságban, ha a magukra hagyjuk őket.

A holland VanMoof cég viszont éppen ebben látja a piacszerzés lehetőségét és megjelentek SmartBike nevű kerékpárjukkal. A kétkerekű lényege a csővázába épített GPS modul. Ez, amellett, hogy számolja a bringázás alatt elégetett kalóriákat, a távolságot, a sebességet, leginkább arra való, hogy nyomon lehessen követni a biciklit egy okostelefonos applikáción keresztül.

©

A VanMoof, annyira biztos a termékében, hogy felajánlotta, amennyiben valamelyik vásárlójának ellopják a bringáját, a VanMoof aktivizálja keresőcsapatát – igaz ezt külön díj ellenében – a kétkerekű felkutatására. Amennyiben sikertelenül járnak – kéthetes keresési időszak után – a csalódott vevő kap egy új bringát a régi helyett.

A cég egyébként nem csak teljes bringa ellopására, de az egyes alkotórészekre is lopásvédelmet kínál, így a kerekek vagy a lámpák is csak speciális kulcsokkal távolíthatók el.

Persze a VanMoof kerékpárjai nem éppen olcsóak, az alapváltozatot is 1098 euróért, vagyis közel 350 ezer forintért adják. A SmartBike egyelőre csak előrendelésben elérhető.

De addig is, amíg a SmartBike meghódítja a világot, lássuk a 2015-ös Biciklitolvaj Európa-bajnokság döntős mezőnyét, Párizsból, Amszterdamból és Prágából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!