szerző:
hvg.hu

Az emberek többsége szerint az idős sofőrök a legveszélyesebbek, a baleseti statisztika azonban egészen mást mutat.

A közvélekedés szerint az idős sofőrök komoly veszélyt jelentenek a közlekedésre, mert a reakcióidejük már koránt sem olyan, mint egy 30-40 éves felnőtté, a látásuk is romlik és (talán) az új szabályokat sem ismerik úgy, mint a fiatalabbak. Persze nem véletlen, hogy minél idősebb az ember, annál alaposabb vizsgálatot kell az orvosoknak is végezniük, ha a vezetői engedély meghosszabbításáról van szó, de hogy valóban ők lennének a legveszélyesebbek, azt most egy tudományos felmérés cáfolta meg.

A BBC beszámolója szerint a Swansea Egyetem szakemberei a baleseti statisztikák elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a 70 év körüli sofőrök 3-4-szer kevesebb balesetet okoznak, mint a 17-21 éves korosztály. Az idős autóvezetők a legtöbb balesetet a jobbra kanyarodásnál okozták, ami a baloldali közlekedés miatt nálunk a balra kanyarodásnak felel meg. A fiatal férfiak esetében a balesethez vezető leggyakoribb ok a gyorshajtás volt.

©

A kutatásban részt vevő egyetemi docens, Charles Musselwhite szerint bár a 40-es éveikben járó sofőröknél (ami egyébként a vezetés szempontjából a "legbiztonságosabb korosztályt jelenti) valóban több baleset történik idős korban, a fiataloknál lényegesen jobban/pontosabban vezetnek. A tanulmány szerint a 70-es éveiben járók leginkább akkor hajlamosak a hibára, ha azt érzik, a közlekedés többi résztvevője "nyomást gyakorol rájuk".

A felmérés arra is kitért, hogy az idős nőkre leginkább a koccanásos baleset a jellemző, amit általában valamilyen kisebb manőver (például parkolás) alkalmával követnek el. Musselwhite szerint az idős sofőrök azzal is tisztában vannak, hogy a reakcióidejük már nem a régi, amit igyekeznek azzal kompenzálni, hogy szép időben, ideális időjárási körülmények között indulnak útnak. Ezt azonban befolyásolhatja a nyugdíjkorhatár kitolódása.

A szakember szerint mindezt persze befolyásolhatja, ha olyan egészségügyi problémák lépnek fel (például demencia), ami befolyásolhatja a kognitív képességeket, éppen ezért nem szabad félvállról venni a vezetői engedélyek orvosi felülvizsgálatát. Az idősek számára ráadásul lelkileg is sokat jelent, hogy autót vezetnek, Musselwhite szerint a vezetői engedély megvonása olyan, mintha elveszítenék egy végtagjukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán