szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elektromos kamion, kisbusz és crossover is érkezhet az évtized végéig. Volt, aki azt is elképzelte, milyenek lehetnek ezek a kocsik.

A Teslára jó néhány éven keresztül úgy gondolhattunk, mint egy egyautós cégre. Hiába volt a Model S már a második autó a Tesla kínálatában, a Roadsterről mindenki "megfeledkezett", és a fejlesztések ellenére sokáig úgy tűnt, a kezdeti lendület után a cég állóvízzé változott. Aztán jött a Model X, ami már bizakodásra adott okot. A nyár közepén pedig igazi mérföldkőhöz érkezett a Tesla. Júliusban maga Elon Musk tartott egy bemutatót arról, az első évtizedre tervezett – és megvalósított – tervek után hogyan is képzeli el a cég a következő 10 esztendőt. Az Electrec nemrég listába szedte, milyen autók várhatók a következő három évben a Teslától.

Model 3

A legkézzelfoghatóbb autó a listában egyértelműen a Model 3, ami már 2017 közepén debütál majd. A márciusi bemutató óta úgy viszik a vásárlók, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert a kész autóra jövő év végéig várni kell, arra csak előrendelést lehet leadni. A kocsi elvileg 344 km-t lesz képes egy feltöltéssel megtenni, a többi fontos tudnivalót itt foglaltuk róla össze.

©

Model Y

A Model 3 bemutatása után rögtön azt kezdték el találgatni a rajongók, mikor érkezik majd a Tesla első elektromos crossovere. A Model Y-ról már régóta pletykálnak, Musk terveiben pedig egyértelműen szerepel is, így minden bizonnyal ez lesz a következő nagy dobás, amit a cég a közönség elé tárhat. A Tesla-vezér szerint az ajtaja a Model X-hez hasonlóan nyílik majd. Hogy pontosan mikor jön, azt egyelőre még nem lehet tudni, de az iparági pletykák szerint már előrehaladott fejlesztési állapotban van a gép, vagyis a Model 3 piacra kerülése után nem sokkal, 2018 közepén érkezhet majd meg.

©

Tesla Pickup

A következő évek egyik legizgalmasabb fejlesztése minden bizonnyal a Tesla pickupja lesz. Amerikában órási sikere van a platós autóknak, ezért a tengeren túl valószínűleg csúcsra jár majd az eladása, feltéve, hogy kellően erős és kitartó lesz, vagyis elég nagy lesz a hatótávolsága. Musk szerint most egyelőre a Model Y és a Model 3 az első, amin dolgozniuk kell, így a pickup egyelőre még korai fázisában várja, hogy kész termék legyen belőle. A megjelenése 2019-2020 környékén lehet.

A Ford mintájára megálmodott pickup.
©

Kisbusz

A Tesla Minibus néven futó projektről egyelőre nagyon keveset tudni, a nevén kívül jóformán semmit. Azt viszont már maga Elon Musk is megerősítette, hogy dolgoznak a megvalósításon, és a cég következő 10 éves tervében egész biztosan szerepelni fog. A gép a Model X alapjaira épül majd, hogy minél könnyebb és gyorsabb lehessen a gyártás.

Musk a kocsira többször is úgy hivatkozott, mint a zsúfolt nagyvárosok tömegközlekedési eszközére, sőt, beszélt is róla, miután nemrég bemutatta a teljesen önvezető funkciót. A buszt mobillal is lehetne "hívni", de a buszmegállókba telepített gombokkal is jelezhetnénk a járműnek, hogy rá várunk. Természetesen babakocsik és kerekesszékek szállítására is alkalmas lesz, sőt, még kerékpárokat is lehet majd vinni vele. Musk a többi járműhöz hasonló fejlesztési időt jelölt meg a kocsinak, vagyis 2017 közepéig egészen biztosan dolgozni fognak rajta. Kereskedelmi forgalomba valamikor 2019-2020 környékén kerülhet.

©

Kamion

A közlekedési forradalomban az egyik utolsó szegmens, amit be kell majd venni, a teherszállítás lesz. A kamionok egyelőre olcsó szállítási lehetőséget biztosítanak, ugyanakkor jócskán hozzájárulnak a környezetszennyezéshez és a globális felmelegedéshez. Összességében ez lesz a legnagyobb falat, hiszen a hatalmas tömeg mozgatásához megfelelő mértékű akkumulátor-üzemidő is szükséges, ráadásul a piacon már mások is bejelentkeztek a szegmens megreformálására.

Musk szerint az elektromos kamionok megjelenése tovább csökkenti majd a szállítás költségeit. A leleplezésre szintén 6-9 hónap múlva kerülhet sor, vagyis 2017 közepén számíthatunk rá, a gyártásig azonban további 3-4 év biztosan eltelik majd.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!