szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külön rendszámtáblát lehet igényelni jövő tavasztól a kerékpárszállításhoz, ha megvalósul a kormány terve.

Végre kaphatnak külön rendszámot az autók hátuljára szerelhető kerékpárszállító eszközök, ha kész törvény lesz a kormány honlapján most megjelent tervezetből.

Ha a parlamenten is átmegy a javaslat, akkor szürke rendszám járhat a kerékpárszállítóra. Ez ugyanaz lesz, mint az autó rendszáma. A nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben is jelölni kell, hogy van ilyen, de minden más különleges rendszámtól eltérően korlátozás nélkül lehet újat gyártani belőle, ha elvész. Az új szabály 2017 áprilisától lehet érvényes.

A mostani szabályok szerint egy autóhoz csak egy hátsó rendszámtábla tartozhat, másikat nem lehet kérni, viszont tilos eltakarni azt. Azaz hivatalosan csak úgy lehet az autó hátulján biciklit szállítani, ha a kerékpárszállítón külön lámpasorral egybeépített rendszámtartó van, és minden egyes alkalommal, amikor azt felteszik, átszerelik rá a rendszámot. A gyakorlatban viszont sokan szállítanak úgy kerékpárt, hogy eltakarják a rendszámot, de ilyenkor csak a hatóság jóindulatán múlik, hogy büntetnek-e érte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!