szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz perc alatt helikopterré változik, de nem olcsó játék.

Már fogadja az előrendeléseket a holland PAL-V, a Liberty repülő autó gyártója. A gép öt éve emelkedett először a levegőbe, és idén kereskedelmi forgalomba kerül – írja a Fox News.

A Liberty a legtöbb repülő autótól eltérően nem repülőgéppé, hanem helikopterré képes átalakulni, közúton pedig zárt, háromkerekű kocsiként közlekedik. Ilyenkor a rotor összecsukott állapotban rögzül a tetőn. (Nem is helikopter valójában – ahogyan egy olvasónk felhívta rá a figyelmet - hanem girokopter, vagy más néven autogyro. A girokopter nem tud helyből felszállni, mivel a főrotor nem kap külön meghajtást.)

Az átalakulás tíz percet vesz igénybe. A jármű földi csúcssebessége 160 km/óra, míg a levegőben 180 kilométert képes megtenni óránként.

A Liberty nem lesz olcsó népautó és népkopter: a fapados alapváltozat 400 000 dollárba kerül, ami ma 116 millió forintot ér. A Pioneer változat, amelyben például van fűtés és elektronikus kijelző, másfélszer ennyiért kapható.

Magyar alternatívája nincs a Libertynek, de a regionális öntudattal bíró mágnások, illetve oligarchák esetleg várhatnak még egy évet a vásárlással, ugyanis a szlovák Aeromobil 2018-ra ígérte saját hibridjének árusítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél