szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tolvajnak még csak meg sem kell erőltetnie magát ahhoz, hogy be tudjon jutni az utastérbe.

Az autógyártók folyamatosan fejlesztik az általuk készített modellek biztonsági rendszerét, hogy a kocsikat minél nehezebben lehessen feltörni és ellopni. A tolvajok éppen ezért igyekeznek mindig újabb és újabb trükköket bevetni, hogy megkerüljék a védelmet és bejussanak az autóba. Ehhez általában valamilyen high-tech felszerelést használnak (egy ilyet nemrég mi is bemutattunk már), néha azonban a legegyszerűbb módszer sokkal hatékonyabb lehet. A cégek pedig egy dologtól biztosan nem tudják megvédeni a tulajdonosokat: a saját figyelmetlenségüktől.

A napokban a JoeySalads nevű YouTube-csatornára került fel egy videó, amiben bemutatta, valójában milyen egyszerű feltörni egy autót. A férfi ugyanazt a trükköt alkalmazta, aminek az FBI szerint évente nagyon sokan esnek áldozatul Amerikában. A dolog lényege, hogy a tolvaj kiszemeli azt az áldozatát, aki egyedül van a kocsiban, majd az utasoldalon, a kocsi jobb hátsó kerekénél bújik meg.

Amikor a sofőr kiszállt és becsukja az autót, a bűnöző akkor nyitja ki a jobb hátsó ajtót, így a tulajdonos hiába nyomja meg a távirányítón, hogy záródjon az autó, ez nem fog megtörténni. Ezt azonban sokan nem veszik észre, így amikor már megfelelő távolságba értek, a tolvaj benyúl az autóba, és már el is vitte belőle az általa kiszemelt dolgot. Rosszabb esetben az egész autót.

A helyzet az, hogy a dolog nagyon is működik. A videóban több gyanútlan autós kocsijához is odalopózott egy parkolóban, és úgy tudta kinyitni a járműveket, hogy arról a tulajdonosnak fogalma sem volt.

A videó tanulsága egyértelműen az, hogy ne rutinból nyissuk/zárjuk az autónkat, hanem győződjünk meg róla, hogy valóban sikerült-e bezárni azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!