szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Konszolidációs hullámot vár az autóiparban a BMW.

A fejlesztési beruházások magas tőkeigénye konszolidációs kényszert teremt az autóiparban – jelentette ki Harald Krüger, a BMW AG vezérigazgatója egy interjúban, amelyet a Genfi Autószalon kapcsán adott.

Úgy vélte, a következő generációs hajtáslánc kifejlesztése, a járműtechnológia digitalizálása és a mobilitás új üzleti modelljeinek kialakítása hatalmas beruházási tőkeigényt támaszt, ami a PSA Group és az Opel egyesülésének mintájára további konszolidációkhoz vezethet az iparágban.

"Az majd elválik, hogy a magas beruházási igényt mennyire lesz képes mindenki maga finanszírozni" – fogalmazott a vezérigazgató újságírók előtt Genfben. "Mindenki számára hatalmas kihívás, hogy a fejlesztés fókusza az elektromos mobilitásra, a digitalizációra és az önállóan közlekedő járművekre helyeződött át" – mondta.

A cégfelvásárlás és az egyesülés azonban nem egyszerű dolog – mutatott rá Harald Krüger –, mert egy sikeres együttműködés alapját csak a kölcsönös előny teremtheti meg és ennek is belátható időn belül meg kell hoznia a gyümölcsét. Eleve kudarcra van ítélve egy kooperáció akkor, ha például az egyik félnek már két éven belül nyereséget hoz, míg a másiknak nyolc évet kell rá várnia – tette hozzá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!