szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország túlnyomó többségén 8 kilométeren belül található egy benzinkút.

A teljes magyarországi benzinkúthálózatot tartalmazza az úthálózatra vetítve a Lechner Tudásközpont interaktív térképe. A benzinkút-elérhetőségi térkép megmutatja, hogy az úthálózat egy adott pontjától milyen messze található a legközelebbi benzinkút közúton mérve - ismertette az anyagot a portfolio.hu.

A benzinkút-lefedettség teljesnek mondható, hiszen az úthálózat több mint 75 százalékától 8 kilométeren belül elérhető egy benzinkút, és több mint 97 százalékos azon útszakaszok aránya, ahol az üzemanyagtöltő állomás távolsága nem több 16 kilométernél - állapítja meg a Lechner Tudásközpont.

A képet megnyitva lehet böngészni az interaktív térképen a lakóhely szerinti kutakat.
©

A magyar úthálózat azon pontja, ahonnan a legtöbbet kell benzinkútig autózni, az Északi-középhegységben, a Gömör-Tornai-karszt területén fekvő Tornaszentjakab külterületén található, közel a szlovák határhoz. Amennyiben pont itt fogyna el az üzemanyagunk, akkor több mint 37 kilométert kellene gyalogolnunk az első töltőállomásig.

1991-ben Magyarországon még alig több mint 1000 benzinkút működött, miután azonban számuk öt év alatt megduplázódott, 1996-ban már 2175 darab töltőállomás volt elérhető az országban. Azóta viszont nem változott számottevően a kutak száma: 2015-ben például 2146 töltőállomást tartottak nyilván. Vagyis a rendszerváltást követő intenzív felfutási időszak után stagnálás tapasztalható a kutak számában - állapítja meg az adatokat elemezve a Lechner Tudásközpont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját