szerző:
hvg.hu

A kínai Qihoo 360 biztonságtechnikai cég fejlesztői alig 6500 forintból állították össze azt a két készüléket, amivel nagy távolságokból is el lehet lopni egy autót.

Az elmúlt években egy új front nyílt az autótolvajok és a biztonsági berendezéseket gyártó cégek egymással vívott háborújában. A fejlett biztonsági rendszereknek és a rengeteg elektronikának köszönhetően ugyanis ma már nem a klasszikus, fizikai módszerekkel törik fel a járműveket, ennél jóval szofisztikáltabb módszerek is léteznek. A napokban a kínai Qihoo 360 biztonságtechnikai cég szakemberei egy olyan eljárást mutattak be, ami minden eddiginél könnyebben elérhető célponttá teszi az autónkat.

A csapat az amszterdami Hack in the Box nevű biztonságtecnológiai konferencián mutatta be azt a két eszközt, aminek összeállítása nemcsak olcsó, de rendkívül hatékony is. És mint köztudott, amire az etikus hackerek gondolnak, az a bűnözőknek is eszébe jut.

©

A kutatók mindössze 22 dollárból (alig 6500 forint) rakták össze a két eszközt, ami könnyen és gyorsan képes átverni az autók kulcsnélküli ajtónyitó és indítási rendszerét. A Wired beszámolója szeirnt a művelethez ketten kellenek: valaki, aki az egyik készülékkel a kocsi közelébe áll, illetve egy másik személy, aki néhány méterre van a tulajdonostól.

Az autóhoz közelebb lévő eszköz egy hamis jelet ad az autónak, mintha azt a kulcs tenné meg. A rendszer ilyenkor egy speciális kódot kér a kulcstól az azonosításhoz: ezt a jelet az eszköz továbbítja a másik tolvaj kütyüjének, ami leadja a jelet a kulcsnak. A kulcs válaszol, majd ezt a jelet az előbb említett úton visszajuttatja a két eszköz az autónak. Emiatt az autó rendszere azt érzékeli, hogy a kulcs valóban ott van az autó mellett, így a tolvaj már viheti is.

A trükk lényege, hogy a kulcstól kapott kódot nem feltörni akarják a hackerek, hanem egyszerűen csak lemásolják, majd az eredeti helyett a másolatot küldik tovább. Hasonló eljárás létezett már korábban is, a mostani eszköz azonban mégis jóval nagyobb veszélyt hordoz.

A szakemberek beszámolója szerint ugyanis az eszköznek köszönhetően akár úgy is fel tudják törni a kocsit, hogy a tulajdonos 300 méterre van a járművétől. Vagyis például amíg vásárolgat, a tolvaj meg tudja közelíteni úgy, hogy azt az áldozat ne vegye észre, eközben pedig a parkolóban már nyílik is a kocsi.

A The National Insurance Crime Bureau (NICB) nevű nonprofit ipari szervezet néhány hónapja szintén bemutatott egy eszközt, amit az autótolvajok már előszeretettel használnak. Ez sem sokkal drágább, viszont legalább olyan veszélyes: 35 kocsiból 19-et ki tudtak nyitni, 18-at pedig be is tudtak indítani vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!