szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai autók negyedénél rendkívül gyenge minőségű a klímarendszerhez tartozó szűrőberendezés – állítja a hamisítás elleni testület.

Iparági becslések szerint az interneten keresztül beszerezhető pollenszűrők 20-25 százaléka nagyon gyenge minőségű, és ezek közül csaknem minden második hamisítványnak is tekinthető, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelent az autó utasaira nézve – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Mivel az utastérbe áramló levegő szűréséről a pollenszűrő gondoskodik, célszerű ezt rendszeresen cserélni. Mindezek beszerzését viszont legális csatornákon keresztül érdemes tenni, amelyek garantálják a termék megfelelő működését, és azt számlával is igazolni tudják. Megfelelő működés hiányában ugyanis komoly egészségkárosító következményekkel számolhatunk.

Ugyancsak komoly gondokat okozhatnak a gépkocsiban használt különféle folyadékok is, amelyek kevésbé tartoznak a szigorúan ellenőrzött termékek közé. A kizárólag gyártói és forgalmazói felelősségi körbe tartozó téli-nyári ablakmosó-folyadékok, a fagyálló hűtőfolyadékok, valamint a különféle ápolási termékek interneten beszerezhető verzióinak harmada-negyede nagyon gyenge minőségű.

„Ilyen esetekben a rossz minőségű folyadék az autó karosszériáját és belső burkolatait károsíthatja, akár komoly anyagi veszteséget is okozva ezzel a kocsi tulajdonosának” – hangsúlyozta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület vezetőségi tagja. Gablini Gábor azt is kiemelte, hogy a hazai karbantartási kultúra nagyon alacsony színvonalon áll, hiszen a három és fél millió személyautó mindössze 30-35 százaléka látogatja a szervizeket rendszeres ellenőrzés, vagy meghibásodást megelőző karbantartás céljából.

Érdemes kitiszítatni/tiszítattani

A legfontosabb azonban, hogy a nyári nagy klímás szezon kezdete előtt ki kell tisztíttatni a rendszert – a gombás és egyéb szennyeződések így eltávolításra kerülnek, s a befújt levegő nem csupán hűs, hanem egészséges és friss is marad. Idővel a légkondicionálóból elszökhet némi gáz, s bizonyos nyomáscsökkenés után már nem tud hideg levegőt produkálni a berendezés. Ilyenkor ugyancsak klímás szakemberhez érdemes fordulni, aki egy feltöltéssel tudja orvosolni a problémát – írja a témával foglalkozó cikkében az Autopult.hu.

A tisztítás otthoni elvégzése csábító lehet, ám a nagyobb áruházak polcairól levett szerek minősége nem mindig megfelelő, ráadásul a tisztításban való jártasság hiánya miatt magunk is sok galibát okozhatunk. Példának okáért a tisztítószer nem jut el a megfelelő helyre a kellő célszerszám hiányában, s a műszerfal elektromos berendezéseit, a rádiót károsíthatja.

A klíma tehát jó szolgálatot tesz, ám a hosszú élettartam megköveteli a karbantartást, a tisztítást és a feltöltést, míg egészségünket az észszerű használattal óvhatjuk meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak