szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a vonatok nem tudnak csak úgy pikk-pakk, gyorsan lefékezni.

Rizsavi Tamás a MÁV egyik mozdonyvezetője, aki időről időre látványos fotókkal és videókkal szolgál a munkájával kapcsolatban, és aki több mint 13 ezer követővel rendelkezik a közösségi oldalakon. Emberünk általában vidám tartalmakkal örvendezteti meg a követőit, ezúttal azonban kivételesen egy komoly hangvételű üzenettel szolgált számukra.

Rizsavi felhívja a figyelmet arra, hogy egy vonat fékútja adott esetben akár 1 kilométer, vagyis 1000 méter is lehet, ennek alapján pedig senki sem várhatja el egy mozdonyvezetőtől, hogy egy hirtelen jelentkező akadály esetén pikk-pakk megállítsa a 2000 tonnás járművet. "Bármennyire is figyel egy mozdonyvezető és már idejében elkezd 'vészfékezni', a fizika törvényei alapján akkor sem fog tudni megállni a jelentkező akadály előtt."

A mozdonyvezető kitér továbbá azokra a posztokra és hírekre, melyek arról szólnak, hogy a fehér fénysorompó ellenére átrobog a vonat a vasúti átjárónál, és amely bejegyzések alatt általában fröcsögő kommentek szoktak felbukkanni. Rizsavi elárulja, hogy a hibás fénysorompókról minden esetben értesítik a mozdonyvezetőket, akik ilyenkor maximum 15 km/h sebességgel és folyamatos hangjelzéssel közelíthetik meg az átjárót.

"Képeken jól néz ki, hogy a csapórudak az égnek állnak, fehéren villog és a vonat mégis az átjáróban van, DE 15 MAXIMÁLIS sebesség vagy kevesebb esetén mi úgy szabályozzuk, hogy ne legyen baj és megtudjunk állni" – írja Rizsavi, aki mindenkit arra kér, hogy tartsa tiszteletben az átjárókat, hiszen egy megállás és körbepillantás a saját és mások életét is megmentheti.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!