szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teherfuvarozás jövőjét az üzemanyagcellás kamionok jelenthetik, kérdés, mikorra épül meg az első "használható" változat.

Nemcsak a személyautók terén zajlik jelenleg az elektromos forradalom, a fejlesztések már a teherautókat gyártó cégeket is elérték. Nagy szükség is lenne rá, hogy a fuvarozók átálljanak a környezetbarát meghajtásra, ezzel ugyanis jelentősen csökkenhetne az utakon a károsanyag-kibocsátás.

A probléma ott kezdődik, hogy a személyautóknál alkalmazott megoldás a teherautók számára kevés lenne, hiszen a nagy súly miatt valószínűleg gyorsabban is merülnének az egyébként nagyobb kapacitású akkuk, amiket viszont pont emiatt hosszabb ideig is kellene tölteni.

Az igazi megoldás az üzemanyagcellás technológia elterjedése lehet. A hidrogéntankolás jóval gyorsabb lenne, hiszen a "tankolás" gyorsabb, mint a töltés, és a hatótávolság is növekedne.

A megoldáson már több cég – pélául a Tesla – is dolgozik, köztük a Toyota, akik most egy igen érdekes videót készítettek arról, miért is érné meg üzemanyagcellára váltani.

A cég jelenleg is ilyen technológián dolgozik, ennek eredményeként pedig megépítettek egy kamiont, ami erejében ugyanazt nyújtja, mint egy dízeles változat, a hatékonysága azonban messze jobb (épp úgy, mint az elektromos autók esetében).

Vagyis ezek alapján duplán jól járna az iparág az elektromos kamionokkal, a kérdés csak az, ki lesz az első, aki képes elárasztani a piacot az üzemanyagcellás változatokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!