szerző:
hvg.hu

A Michelin Vision névre keresztelt kereke tele lesz érzékelőkkel, így folyamatosan látni lehet az állapotát. Az abroncsban nem lesz levegő, így defektet sem kap soha.

Az elmúlt években nemcsak az autók terén indult be forradalmi változás (gondolunk itt az elektromos és az önvezető autók egyre erősebb jelenlétére), az abroncsgyártók is felismerték: váltani kell. A Goodyear 2016 márciusában mutatott egy izgalmas tervet, az idei Genfi Autószalonon pedig már meg is mutatták a gömb alakú kerék terveit.

Ezúttal a Michelinen volt a sor, hogy újat húzzon elő a kalapból, ők pedig meg is tették ezt. Az általuk fejlesztett kerék ugyan nem gömb alakú, de tudásában felér a Goodyear találmányához.

A BGR beszámolója szerint a cég a Move 'On 2017 konferencián mutatta be a Vision névre keresztelt abroncsot, ami gyakorlatilag nemcsak a gumit, de a komplett felnit is pótolja. Ez már önmagában is jó hír, hiszen elég lesz egyetlen dolgot levenni a kocsiról, ha gumit akarunk cserélni, ugyanakkor további hasznos tulajdonsága, hogy légmentes, vagyis soha sem kell bele levegőt nyomni, és nem is kaphat defektet.

A Vision ráadásul teljes egészében olyan anyagból épült, ami képes lebomlani, vagyis a környezetet sem szennyezik vele. Ráadásul az egész 3D-nyomtatással készül, ami szintén nagyban hozzájárul a környezet kíméléséhez.

A kerékbe épített érzékelők folyamatosan monitorozzák majd az abroncs állapotát, amiről jelentést küldenek a tulajdonos mobiltelefonjára. Ennek köszönhetően azonnal látni lehet, ha a "gumi" megérett a javításra. Igen, javításra, a Michelin szerint ugyanis nem lesz szükség a cserére, csupán le kell venni, majd a 3D-nyomtató segítségével feltölteni a szükséges helyeken.

Persze egyelőre csak koncepcióként beszélhetünk róla, azonban ha megépül, egész biztosan forradalmasítja majd az autózást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!