szerző:
hvg.hu

A Fisker legújabb elektromos fejlesztésű autója, az EMotion a Las Vegas-i CES technológiai szakkiállításon mutatkozhat majd be.

Szűk egy évvel ezelőtt dobta be a hírt Henrik Fisker, hogy egy új építésű autóval térne vissza az elektromos autók piacára, amivel nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy letaszítsák a trónról a Teslát. Persze, ki ne akarna Elon Muskék helyébe lépni, Fiskernek azonban tényleg sikerülhet.

Korábban úgy harangozta be az általuk fejlesztett elektromos autót, hogy olyan mint a Model S, csak jobb. Később arról is hallani lehetett, milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd a kocsi, most pedig újabb fontos paraméter derült ki róla. Plusz az is, mikor mutatkozik végre be.

©

A The Street beszámolója szerint az autó 2018 januárjában, Las Vegasban, a CES elektronikai szakkiállításon debütál majd, méghozzá nem is akármilyen teljesítménnyel. Az EMotion például önvezető lesz, bár ezt a képessége elvileg még fejlesztés alatt áll.

Sokkal fontosabb viszont, hogy 400 mérföldes hatótávot ígérnek, ami km-ben számolva is legalább 640 – ez pedig több mint 100 km-rel nagyobb, mint amennyire a Tesla Model S legerősebb változata jelenleg képes. (Most a több mint 1000 km megtételét jelentő rekordot ne vegyük ide.) De talán még ennél is fontosabb, hogy az autót mindösszesen 9(!) percig tart majd feltölteni.

©

Persze ez egy luxus EV, aminek az árát is megkérik, így jelenleg 129 ezer dollárra (kb. 32,9 millió forint) taksálják darabját. Jó hír azonban, hogy lesz belőle jóárasított változat, ami 34 ezer dollárt (kb. 8,6 millió forintot) jelent. Kérdés persze, hogy ennyi pénzért mennyivel tud majd kevesebbet. Ez utóbbi változatot várhatóan 2020-ban dobják majd piacra.

Henry Fisker korábban olyan autókat tervezett, mint az Aston Martin DB9 vagy a V8 Volante, illetve a BMW Z8. Vállalkozóként volt már egy próbálkozása az elektromos autók terén is, de fogalmazzunk úgy, hogy csúnyán leégett velük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!