szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Londonban mintegy 24 ezer taxi teljesít szolgálatot, de a tervek szerint mindegyiket lecserélnék egy elektromos autóra.

Talán nincs még egy olyan európai (fő)város, amelynek annyira rossz lenne a levegője, mint Londonnak. 2016-ban például az év első hét(!) napja alatt átlépte az EU által a városra meghatározott egész éves légszennyezettségi küszöbértékeket. Ezt látva a városnak óriási szüksége lenne arra, hogy a belső égésű motorral szerelt járművek helyét az elektromos meghajtásúak vegyék át. A brit főváros közlekedéséért felelős Transportation for London (TFL) most efelé tesz egy óriási lépést.

A Sky News beszámolója szerint októbertől már az utcákat járják a London Electric Vehicle Company (LEVC) nevű cég legújabb fejlesztésű taxijai, a TX-ek. A kínai tulajdonú cégnek a befektetők mintegy 350 millió fontot (kb. 122,5 milliárd forint) adtak a cégnek, hogy a jelenlegi dízel motorral szerelt autóknál jóval környezetbarátabb járművet fejlesszenek.

©

Így született meg a TX, ami egy 112 km megtételére alkalmas elektromos autó. A kocsiba szereltek egy 1,5 literes benzinmotort is, ami azonban nem a kerekeket hajtja majd meg, hanem az akkumulátornak termel áramot, így a hatótávolság 640 km-re növelhető. A TFL célja, hogy a járművek üzembe állításával leszorítsák a légszennyezettséget.

©

A britek korábban már vállalták, hogy 2040-től leállnak a benzin- és dízelüzemű autók eladásával, Londonban azonban már januártól csak a zéró kibocsátásra is képes autók kaphatnak engedélyt a taxizásra. A TX listaára 55 ezer font (kb. 19,3 millió forint) körül mozog, a TFL azonban nem akarja az egész költséget a taxisokra hárítani, így járművenként mintegy 5000 fonttal (kb. 1,7 millió forint) támogatja az autók cseréjét.

Az egyetlen fejtörést jelenleg a töltőállomások hiánya okozhatja a városban. Egy átlagos londoni taxi naponta 192 km-t tesz meg, vagyis tölteni mindenképpen muszáj lesz az autókat. Mivel Londonban körülbelül 24 ezer taxi üzemel, könnyen elképzelhető, mekkora fejtörést okoz majd a taxik töltése.

A közlekedési hatóság 2020-ra mintegy 300, 50 kWh-s gyorstöltőt ígér, 75-öt pedig még az év végéig üzembe kell állítani.

A TX egyébként csak egy a számos elektromos meghajtást kínáló taxi közül, amelyek várhatóan 2018-ban jelennek majd meg London útjain.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!