szerző:
hvg.hu

Bolygónkon rengeteg gyermek várja a Mikulást, akiből viszont ugyebár csak egy van, és emiatt szupergyorsnak kell lennie. Neki még a Bugatti Chiron is nagyon lassú.

Gyermekkorunkban sokan elgondolkoztunk azon, hogy a Mikulás vajon hogyan képes villámgyorsan kivinni a rengeteg ajándékot a világon élő összes gyermeknek? A kérdés egy komoly tudósban, Stefan Lemurellben is felmerült: a Göteborgi Egyetem munkatása konkrétan ki is számolta azt a sebességet, amivel a Mikulás szánjának repülnie kell.

Jelenleg körülbelül 2 milliárd gyermek él a bolygón, ám közülük csak 380 millióan várják a Mikulást. Amennyiben háztartásonként átlagosan 2,5 gyermekkel számolunk, akkor a piros ruhás ajándékhozónak egy nap alatt 152 millió otthont kell felkeresnie. Ez másodpercenként 900 látogatásnak felel meg, ami rengeteg.

Ezenkívül számításba kell venni azt is, hogy a Mikulásnak átlagosan 100 méterenként le kell parkolnia a szánjával, le kell csúsznia a kéményen és ki kell pakolnia az ajándékokat. A tudós szerint ezt csak úgy tudja teljesíteni a Mikulás, ha a sebessége megközelíti a másodpercenkénti 90 kilométert. Ez konkrétan 324 ezer km/h, ami a hangsebesség 265-szöröse.

Összehasonlításképp, a leggyorsabb sportkocsik 400-480 km/h körüli tempóval száguldanak, az Apollo–10 űrhajó legnagyobb sebessége közel 40 ezer km/h volt, a fény sebessége pedig mintegy 1 080 000 000 km/h. Magyarul a Mikulás sokkal gyorsabb egy űrhajónál és a hang sebességénél, de a fény sebességét azért még messze nem éri el.

A Mikulás sebességét persze sokféle módon lehet számolni, egy másik számítás szerint a szarvasok által húzott szán sebessége a hangsebesség 3000-szeresére tehető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata