szerző:
hvg.hu

Kedvező intézkedés idéntől, hogy az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehet e-matricát vásárolni. A lehetőséggel viszont vissza is lehet élni.

Idéntől az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül még büntetés nélkül meg lehet vásárolni. Vagyis, onnantól számítva van 60 percünk e-matricát vásárolni, ha elfelejtettük volna, hogy elhaladtunk egy ellenőrző pont kamerája előtt.

A Napi.hu pontosan ennek a lehetőségnek kapcsán hívta fel a figyelmet, hogy megeshet, hogy néhány úthasználó csak abban az esetben vesz majd matricát, ha megbizonyosodott arról, hogy ellenőrizték, például találkozott egy mobil egységgel.

A Napi megkereste az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) a kérdésével, ahonnan azt a választ kapták, hogy az új előírás megalkotásának alapvető célja nem az utólagos vásárlás általános lehetőségének biztosítása, hanem a jóhiszemű úthasználók akaratlan tévesztés, mulasztás miatt keletkező pótdíjfizetési kötelezettségének elkerülhetővé tétele volt.

A lap felidézte, hogy tavalyelőtt, Fónagy János, az NFM államtitkára még elutasította a visszamenőleges vásárlás lehetőségét, pontosan a fent is említett lehetőségek miatt. Ott a kérdés előzménye az volt, hogy, aki este vesz 10 napos e-matricát, az rosszabbul jár azoknál, akik ugyanazon a napon reggel vásárolnak, hiszen míg utóbbiak tíz teljes napot, előbbiek csak kilencet fizetnek. Itt merült fel, hogy visszamenőleg is érvényes lehetne a matrica.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!