szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javában teszteli a technológiát a Nissan, amivel "kiválthatják" az önvezető autókat. A héten be is mutatják az első prototípust.

Az elmúlt néhány évben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az autózás jövőjét az önvezető autók jelentik majd, vagyis az emberi tényezőt szép lassan ki lehet iktatni a közlekedésből. Persze az alapötlet nem újdonság, ennek eljövetelét látta már a híres sci-fi író, Isaac Asimov is, aki 1964-ben jósolta meg mindezt. Igaz, ő 2014-re ígérte eljönni ezt a technológiát, de a jóslat még így is majdnem 100 százalékig betalált. Úgy tűnik azonban, nem minden cég gondolkodik "csak" ilyen irányban.

A Nissan jelenleg egy olyan technológián dolgozik, aminek segítségével az ember a gondolataival lesz képes vezetni az autót – számolt be róla az Engadget. A B2V (brain-to-vehicle, aggyal irányított jármű) technológia lényege, hogy képes olvasni az agyi hullámokat és kitalálni, hogy mi lesz a következő lépésünk/gondolatunk.

Mindehhez egy elég furcsán kinéző "sapkát" kell felvenni, ami méri az agyi aktivitást, majd a mesterséges intelligencia segít megjósolni, hogy kormányozni vagy fékezni akarunk-e. A rendszer ezek után 0,2-0,5 másodperccel az előtt kezdi meg a műveletet, hogy mi magunk reagálnánk. Ezzel jelentős mértékben csökkentenék a reakcióidőt, ami bizonyos esetekben pont segíthet megelőzni egy balesetet.

Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az autót végig a sofőr vezeti, a rendszer csak egy kiegészítő eszközként szolgálna, vagyis a jármű önálló közlekedésre nem képes. Emiatt viszont egy sor olyan probléma is megmarad, amire az önvezető autók megoldást jelentenének: utóbbinál a sofőr pihenhet utazás közben, sőt még arra sem lesz feltétlenül szüksége, hogy az autóban üljön például akkor, ha a gyerekért el kell menni az iskolába. A Nissan megoldásánál viszont marad az emberi tényező.

A technológiát a héten kezdődő Las Vegas-i elektronikai show-n, a CES-en mutatja majd be a cég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Rekordot állítottak fel kilenc Teslával Magyarországon

Kilenc Tesla haladt konvojban szombaton Nyíregyháza és Zsámbék között, hogy egyedülálló rekordot állítsanak fel a magyar utakon. Az autók az önvezető funkcióra támaszkodva tették meg a körülbelül 250 kilométert, ami egyértelműen megmutatja, merrefelé halad az autózás jövője.