szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez a megoldás drágább, mint a zászlós zebra, de jelentősen csökkentheti a zebrán gázolások számát.

Az elmúlt hetekben többször is írtunk a zászlós zebrákról, melyekkel lényegében fillérekből növelhető a zebrákon átkelő gyalogosok biztonsága. A gyalogosnak az út egyik oldalán meg kell ragadnia egy jól látható zászlót, meg kell várnia, míg megállnak az autók, majd pedig a zászlóval a kezében biztonságosan átkelhet az úton. Végül pedig az út másik oldalán vissza kell tenni a helyére a zászlót. Ennyi az egész.

Hasonló megfontolásból, vagyis az átkelés biztonságosabbá tétele miatt kezd terjedni az úgynevezett okoszebra, ráadásul nemcsak nemzetközi, hanem hazai színtéren is. A rendszer működése ezúttal is nagyon egyszerű: ha az útszéli oszlopokba szerelt szenzorok gyalogost érzékelnek, az úttestbe integrált LED-jelzőfények lassításra és megállásra ösztönzik az autósokat.

Hazánk első okoszebráját, vagyis intelligens gyalogosátkelő rendszerét Debrecenben helyezték üzembe, aztán pedig Zalaegerszegen is felbukkant egy hasonló megoldás. Idén januárban Kecskeméten is napirendre került, hogy a legveszélyesebb gyalogos-átkelőhelyeket átalakítsák okoszebrákká, melyek költségét egyenként mintegy 2-3 millió forintra lehet becsülni.

Néhány napja pedig Dunakeszin határozott úgy a képviselő-testület, hogy a polgármesteri hivatal előtti igen forgalmas gyalogos-átkelőhelyet átalakítják okoszebrává. A polgármester szerint amennyiben beválik az új rendszer, a későbbiekben a város egyéb helyszínein is megfontolják annak telepítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van