szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rosszabbul sikerült demonstrációt nehéz lett volna összehozni.

Nyilvánvalóan az önvezetés a mostani és a közeljövő autózásának legérdekesebb szelete. Persze az apró lépések helyett a teljesen önvezető autók az igazán érdekesek, amelyekben semmit nem kell csinálni.

A területnek vannak nagy játékosai a Tesla, a Google vagy a Continental, de rengeteg kis start-up is látja a lehetőséget ebben a műfajban. Pont egy ilyen, kisebb szereplővel a Pahantom IA nevű rendszerrel esett meg a csúfság, hogy amikor egy nagy techportál a TechCrunch készített velük egy anyagot, akkor kerültek bajba.

Egy átalakított Hyundai Genesisben utaztak egy amerikai városban, és éppen a Level 2-es, vagyis az alacsony szintű önvezetést demonstrálták, amikor az előttük levő autó elé valaki kilökött egy kukát. A kocsinak fékeznie kellett egy nagyot, a mögöttük levő autóban lévő stáb pedig azt vehette fel, amint a hirtelen manőverre kényszerített autó nem igazán tette a dolgát, és belecsattan az előtte fékező Nissanba.

A malőr érdekessége, hogy a Genesis saját rendszere még meg is állt volna a veszélyre, de azt kiiktatták, mondván túl sokszor jelez be feleslegesen. Az autóról készült képen jól látszik, mennyire összetört, miközben a légzsákok például nem nyíltak ki, pedig a sebesség, amivel bevágódtak ezt talán indokolná. A kis tudósok, nagyon úgy tűnik, nem csak a vészfékasszisztenst babrálták meg.

Az incidensben szerencsére nem sérült meg senki, de láthatóan még dolgozni kell egy kicsit a cég önvezető modulján. Igaz, a TechCrunch leírása szerint az elég szépen megsérült autóval utána tovább mentek és kipróbálták a rendszer 4-es szintű önvezető modulját is, amikor már gyakorlatilag emberi felügyelet nélkül kell működnie az önvezetésnek. Azt nem lehet mondani, hogy nem fanatikusok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél