szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üzemanyag szempontból ez lenne a Kánaán. A komolyabb hatótávra való teljesítménytől még azért odébb vagyunk.

A legtöbbeket, akit érdekel az elektromos autózás, hamar eljutnak oda, hogy a legjobb lenne mindezt napenergiával üzemeltetni. Vannak is napelemes autók számára kiírt versenyek, amelyeken a résztvevők hagyományos értelemben használhatatlan prototípusokkal, de komoly távokat tesznek meg.

Vannak egyébként jelenleg is forgalomban olyan autók, amelyek használnak napenergiát az általunk tavaly tesztelt Toyota Prius plug-in például napelemes tetőt kapott. Amennyiben áll az autó, akkor a napelemből származó energia a nagy akkumulátorba kerül, ha pedig mozog a kocsi, akkor a fedélzeti elektromos fogyasztókat látja el energiával. A gyártó szerint egy napsütéses napon ily módon körülbelül annyi energia nyerhető, amivel 5 kilométert tehetünk meg, és ez éves szinten körülbelül 1000 kilométernyi "ajándék" hatótávolságot jelent.

©

A német Sono Motors ennél komolyabb eredményekre is képes legújabb napelemes járgányával, amely 7,5 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemet visel a karosszériáján. A teljes erejükkel termelő napelemei révén nagyjából 30 kilométerre elegendő energiát tud felvenni naponta, ami napi ingázáshoz már akár elég is lehet. Természetesen normál töltéssel is tankolható a jármű, így összesen 250 kilométeres hatótávja van.

A kis manufaktúrában egyébként elég sokan megbíznak, mert kaptak 3100 előrendelést az autóikra, amely nem is lenne megfizethetetlen a 16 ezer eurós árával. Igaz, ebben nincs benne az akkumulátor ára, amiről nem írják, milyen rendszerben biztosítanának.

©

A praktikus megközelítés azért az még mindig inkább az a napelemekkel kapcsolatban, hogy azoknak, akiknek elektromos autójuk van, gyakran van napelemük is a házukon, így, ha közvetett módon is, de megvalósítják a napelemmel autózást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk

Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester