szerző:
hvg.hu

Üzemanyag szempontból ez lenne a Kánaán. A komolyabb hatótávra való teljesítménytől még azért odébb vagyunk.

A legtöbbeket, akit érdekel az elektromos autózás, hamar eljutnak oda, hogy a legjobb lenne mindezt napenergiával üzemeltetni. Vannak is napelemes autók számára kiírt versenyek, amelyeken a résztvevők hagyományos értelemben használhatatlan prototípusokkal, de komoly távokat tesznek meg.

Vannak egyébként jelenleg is forgalomban olyan autók, amelyek használnak napenergiát az általunk tavaly tesztelt Toyota Prius plug-in például napelemes tetőt kapott. Amennyiben áll az autó, akkor a napelemből származó energia a nagy akkumulátorba kerül, ha pedig mozog a kocsi, akkor a fedélzeti elektromos fogyasztókat látja el energiával. A gyártó szerint egy napsütéses napon ily módon körülbelül annyi energia nyerhető, amivel 5 kilométert tehetünk meg, és ez éves szinten körülbelül 1000 kilométernyi "ajándék" hatótávolságot jelent.

©

A német Sono Motors ennél komolyabb eredményekre is képes legújabb napelemes járgányával, amely 7,5 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemet visel a karosszériáján. A teljes erejükkel termelő napelemei révén nagyjából 30 kilométerre elegendő energiát tud felvenni naponta, ami napi ingázáshoz már akár elég is lehet. Természetesen normál töltéssel is tankolható a jármű, így összesen 250 kilométeres hatótávja van.

A kis manufaktúrában egyébként elég sokan megbíznak, mert kaptak 3100 előrendelést az autóikra, amely nem is lenne megfizethetetlen a 16 ezer eurós árával. Igaz, ebben nincs benne az akkumulátor ára, amiről nem írják, milyen rendszerben biztosítanának.

©

A praktikus megközelítés azért az még mindig inkább az a napelemekkel kapcsolatban, hogy azoknak, akiknek elektromos autójuk van, gyakran van napelemük is a házukon, így, ha közvetett módon is, de megvalósítják a napelemmel autózást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!