szerző:
hvg.hu

A DHL vezetője szerint sokkal hamarabb termelheti ki a Tesla elektromos kamionja az árát, mint amire sokan gondolnak.

Bő három hónappal ezelőtt, 2017 novemberében mutatta be Elon Musk a Tesla két újdonságát, amelyek közül az egyik a szállítmányozást megreformálni kívánó elektromos kamion volt. A teherautó igen meggyőző paraméterekkel érkezett meg, nem is csoda, hogy több cég is lecsapott rá, és előrendelték a járművet.

A cégeknek közép- és hosszútávon is megéri az elektromos kamionba fektetni, mert bár drágább, mint a hagyományos változat, hamar be tudja hozni az árát. Nagyjából ez volt az a koncepció, ami alapján a rendelések is megindultak. Elon Muskék számítása szerint ugyanis 2 év kell, mire a Tesla kamionja behozza az árát – üzemanyagra ugyanis már nem kell költeni. A DHL vezetője, Jim Monkmeyer azonban még ennél is optimistább.

A szakember a Reutersnek arról beszélt, hogy az elektromos teherautó már másfél év alatt behozhatja az árát, ugyanis nemcsak az üzemanyagköltséggel nem kell majd számolni, de a kevesebb alkatrész miatt az amortizáció is jóval kisebb, így szervizelni sem kell majd annyit, mint egy hagyományos nyerges vontatót.

Ebből a szempontból mindenképpen optimistán várhatják a cégek a 2019-es érkezést, kérdés ugyanakkor, hogy a 800 km-es hatótávolság mire lesz elég úgy, hogy a töltés lehetőségét egyelőre kifejezetten csalódáskeltő módon oldaná meg a Tesla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!