szerző:
hvg.hu

A kamionok legyártása csak egy dolog, valahol tölteni is kellene a járműveket – erre pedig külön hálózatot szán a Tesla. Erre azonban még várni kell.

A tavaly novemberi bemutatója olyan jól sikerült a Teslának, hogy az elmúlt hónapokban már több cég is bejelentkezett, hogy szeretne majd vásárolni a Tesla elektromos kamionjából. A világ legnagyobb sörcége 40 darabra jelentkezett be, a Pepsi viszont még őket is túlszárnyalta: 100 elektromos kamionra tartanának igényt.

Mindez szép és jó, hiszen amellett, hogy jövőbe mutató gondolat ilyen típusú teherautókat "foglalkoztatni", még a környzetet is kímélik vele, a történet kapcsán azonban felmerül egy igen fontos kérdés: hol fogják majd tölteni a kamionokat?

A Tesla a novemberi bemutatóján ugyanis azt is jelezte, a járműveket egy új, Megacharger elnevezésű speciális töltőállomással lehet majd "feltankolni". Ilyen azonban egyelőre még nem létezik, és azt sem látni, hogy mikor fognának bele a hálózat fejlesztésébe.

©

A Reuters információi szerint ugyanakkor már megszületett a megállapodás – igaz, ettől egyelőre még savanyú maradhat a Tesla kamionját használók szája íze. A beszámoló szerint ugyanis kezdésnek a kamiont megvásároló cégek telephelyein alakítják ki az első töltőpontokat, ami egyfelől logikus is, hiszen a minél nagyobb hatékonyság érdekében jobb, ha kéznél van a töltési lehetőség.

Másrészről viszont ez így ebben a formában nyugodtan nevezhető csalódásnak, hiszen ezzel gyakorlatilag megfeleződik a kamion 800 km-esre ígért hatótávolsága. Ha máshol ugyanis nem épül meg ilyen töltőállomás, akkor a töltés felénél már "hazafelé" kell tartani, különben gondok akadhatnak az úton.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!