szerző:
hvg.hu

Guruló kiskert az úton, amely CO2-t lélegzik és még elektromosságot is termel közben.

A Genfi Autószalonon az autógyártók mellett a beszállítók is igyekeznek kihasználni, hogy a figyelem egy helyre összpontosul.

A legtöbb ember teljesen érthető módon nem nagyon gondolkodik a gumiabroncsán, amíg nincs itt az ideje, hogy lecserélje őket, de a Goodyear legújabb koncepciója arra készteti a használóját, hogy törődjön az abronccsal. Hogy miért? Mert ez a kerék egy élő szervezet.

Az amerikai gumigyártó elsőre elég szürreális dolgot fejlesztett ki, az abroncsa belsejét mohával tömi ki, amely életciklusa során nem csak tisztítja a levegőt, de még elektromosságot is termel közben kis mértékben, amit felhasználnak.

©

A Goodyear Oxygene gumiabroncs-koncepciója egyfajta gördülő kert, mert a gumiabroncs egyedi nyílt futófelület-mintázata olyan, hogy az felveszi a nedvességet az útfelületről, majd átviszi a mohába. Ez segíti a fotoszintézist, amely során CO2-t vesz fel a növény, aminek végeredményeként az abroncs oxigént bocsát ki.

A Goodyear azt is kiszámolta, hogy egy Párizs-méretű város esetében, ha 2,5 millió jármű használna Oxygene gumit, évente 4000 tonna széndioxidot tudnánk újrahasznosítani, amelynek eredője 3000 tonna oxigén lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!