szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fixen telepített és a mozgatható traffipaxoknál is sok meghibásodás történt, a garancia viszont idén már lejár.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2016. április 1-jén élesítették az ország 164 pontján fixen telepített 365 sebességmérő kamerát. A VÉDA rendszer (amelybe a 160, változtatható helyű sebességmérő is beletartozik) alapján a tavaly októberi adatok szerint nagyjából 500 ezer (egész pontosan 462 147) esetben szabott ki bírságot a rendőrség. Úgy tűnik azonban, ezek az eszközök sem bírják a végtelenségig a 0-24 órás munkát.

A Vezess beszámolója szerint az indulás óta már 1301 alkalommal kellett szervizelni a kamerákat. 2016-ban összesen 497 esetben kellett javítást végezni a sebességmérőkön: a változtatható helyű kameráknál ez 307, a fixeknél 190 esetet jelent. 2017-ben még ennél is többször: 804 alkalommal, amelyból kiderült, a 406-398 arány alapján szintén a változtatható helyű traffipaxok kerültek többször szerelőhöz. Vagyis a két év alatt összesen 1301 alkalommal kellett javítani az eszközöket.

©

A számok leginkább azért érdekesek, mert 2016-ban "csak" kilenc hónapon át dolgoztak éles helyzetben a kamerák, míg 2017 volt az első teljes "munkaév".

A beszámoló szerint a készülékekre 3 év garancia jár, ami azonban már az élesedés előtt el kezdett ketyegni. Ez praktikusan azt jelenti, a fix trapffipaxoknál 2018. december 10-én, a változtatható helyű sebességmérőknél viszont már 2018. augusztus 3-án lejár a vállalt garancia. A meghibásodás pedig igen sokrétű: előbbinél többek között a csatlakozók, akkumulátorok, merevlemezeka vagy épp a kamera- és lézerelszennyeződés miatt kellett javítani, míg utóbbinál gondok voltak az akkumulátorral és/vagy a töltővel, a GPS és a GSM antenna meghibásodása mellett pedig még jó néhány apróbb hiba is jelentkezett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg