szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan eljáráson dolgoznak, ami lebontaná az önvezető autók egyik legnagyobb "korlátját".

Bár a jelen állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy az elektromos járművek mellett az önvezető technológia jelenti majd az autózás jövőjét, az autósok egyelőre meglehetősen megosztottak a dolgot illetően. Míg a sofőrök egy része a halálos Tesla-balesetet és az Uber önvezető autójának gázolását rossz előjelnek tekintik, addig mások úgy gondolják, ha a technológia kiforrásával a jelenleginél sokkal biztonságosabb lesz a közlekedés. Ez utóbbi elképzelést látszik megerősíteni a Massachusettsi Műszaki Egyetem legújabb fejlesztése, ami az önvezető autók egy komoly problémáját orvosolhatja.

A jelenlegi autonóm rendszerek nagy hátránya, hogy "csak" jó időben, jó látási viszonyok között lehet őket biztonságosan használni. Ha az úton nem látszanak (rendesen) a felfestések, az már gondot okozhat a szoftvernek – igaz, épp a napokban láthattunk erre ellenpéldát a Teslától.

©

De nemcsak a havas úttest, a köd is komoly problémát jelent az önvezető autóknak. Ennek oka, hogy a legtöbb rendszer a látható fényt használja fel a navigáláshoz. A fénysebességet kihasználó kamera a tiszta látási körülmények között jól működik, a ködben azonban a fény a levegőben lévő vízrészecskék miatt szétszóródik, így a szoftver nem, vagy csak pontatlanul képes meghatározni a jármű előtti akadályokat (például egy másik autót), ami balesetveszélyes helyzetet teremthet.

Az MIT szakemberei szerint ugyanakkor a statisztika, egész pontosan az úgynevezett gamma-eloszlás segíthet abban, hogy a köd vastagságától függetlenül képes legyen "látni" az autó. A ködben a fényvisszaverődés ugyanis a gamma-eloszlás mintájára hasonlított, így ezt ki is lehet "szűrni" a rendszerből, így az autó pontos képet adhat arról, hogy milyen tárgy van a kocsi előtt.

Hogy az elméletből mikor lesz gyakorlat, azt egyelőre nem tudni. Ugyanakkor az MIT szerint a technológia jelentősen javíthatja a közlekedők biztonságát – már csak azért is, mert az ember sosem fog úgy tudni átlátni a ködön, mint az autók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!