szerző:
hvg.hu

A Volvo 2002 óta mintegy 50 ezer darab XC90-et adott el a briteknél, azóta tartja magát a hihetetlen statisztika.

Az autógyártók számára az egyik legfontosabb jelzőszám a baleseti statisztika, abból ugyanis világosan kiolvasható, mennyire masszív az autó és mennyire megbízhatók a benne található biztonsági rendszerek. A Volvo most egész biztosan pezsgőt bonthat, a cég ugyanis hihetetlen rekordot ért el: 2002 óta egyetlen Nagy-Britanniában eladott XC90-ben sem halt meg sem a sofőr, sem az autó más utasa.

A BBC beszámolója szerint a brit piacon 2002-ben jelent meg az XC90, azóta pedig több mint 50 ezer darabot adtak el a modellből. A Thatcham Research nevű független kutatólabor a valaha volt legbiztonságosabb autónak nevezte az XC90-et. Hasonló statisztikával csak az Audi büszkélkedhet a briteknél, náluk a Q7-es ért el hasonló eredményt. Igaz, ők egyelőre "lemaradva" állnak a Volvo mögött, a németek ugyanis csak 2015 és 2016 között árulták az autójukat.

©

A szakemberek szerint a Volvo az autóba telepített kamera- és radarrendszernek köszönheti az eredményt, amely figyelmezteti a sofőrt, ha veszélyhelyzetet lát az úton. A Volvo ebből fejlesztette ki az automata vészfékrendszerét (AEB), amely képes megállítani a kocsit, ha az túl közel megy a jelzett akadályhoz. Mindennek köszönhetően még a biztosítási díjak is olcsóbbak lettek.

Maga az AEB működése gyártónként eltérő lehet. A Ford Active City Stop nevű rendszere például csak városi tempónál, nagyjából 48 km/h-ig működik, míg mások egy autópályás tempónál is működésbe léphetnek.

©

Ezek alapján nem csoda, hogy a Thatcham Research szerint a fejlesztés "a biztonsági öv feltalálása óta a legfontosabb biztonsági rendszer". Becslésük szerint a következő évtizedben mintegy 1100 ember életét mentheti meg, és mintegy 122 ezer baleset kerülhető el vele. Az EuroNCAP számításai szerint pedig 38 százalékkal csökkenti a balesetek számát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!