szerző:
hvg.hu

Egy svéd cég töréstesztre vitt két népszerű autót, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak, ha rozsdásodik a kasztni. Az eredmény ijesztő.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ma már olyan biztonsági felszereltséggel készülnek az autók, hogy azok képesek megelőzni egy balesetet, vagy ha már bekövetkezik a baj, jelentős mértékben csökkentik a sérülés mértékét. Mindehhez persze igazodtak a törésteszteket végző szervezetek elvárásai is, így fordulhat elő az, hogy amíg egy 10 évvel ezelőtt újnak számító autó 4-5 csillagos eredményt ért el a törésteszten, ma már jóval kevesebbet kapna – ha egyáltalán. Az idős autók azonban nemcsak ezért veszélyesek.

Az Autoweek beszámolója szerint a Villaagarnas Riksforbund nevű svéd nonprofit szervezet és a Folksam nevű biztosítótársaság arra volt kíváncsi, miként szerepelnek a törésteszten azok az autók, amelyeket már kikezdett a rozsda. A kísérlethez egy 2004 és 2008 között gyártott Volkswagen Golfot, valamint egy 2003 és 2008 között gyártott Mazda 6-ost használtak.

A kocsik gyártási éve alapján is jól látszik, nem egy őskövület autókról van szó – legfeljebb 14-15 évesek lehetnek a kocsik. Ez magyar szempontból egyébként azért is különösen fontos, mert hazánk egyértelműen a használt autók országa, a legfrissebb, 2018 februári adatok szerint pedig a magyarországi utakon futó autók átlagéletkora 14,5 év. Vagyis vannak ennél jóval idősebb kocsik is a forgalomban.

Persze a vizsgálat során nem lett volna fair, ha a ma érvényes elvárások alapján pontozták volna a törésteszten szereplő kocsikat, hiszen úgy már eleve kisebb pontszámról indulhattak volna. Ezért a kíséretben azt a szempontrendszert alkalmazták, amelyek az autók gyártása idején is érvényesek voltak. A videóban jól látszik, a rozsdás autók már nem tudják úgy megvédeni a benne utazókat, mint ahogy az elvárható lenne. A frontális ütközésnél a Mazda 6 vezetőülésének rögzítése úgy megroppant, hogy a törésteszthez használt bábu beverte a fejét a B-oszlopba.

A japán modell egykoron egy "gyenge négyest" kapott az EuroNCAP töréstesztjén, ez összesen 26 pontot jelent. A rozsdás változat viszont csak egy "gyenge hármast", 18 pontot ért el. Mindez a valós élethelyzetben azt jelenti, hogy a rozsdásodás miatt 20 százalékkal csökken az esély egy baleset túlélésére.

A Golf ezzel szemben meglepően jól teljesített még rozsdásan is. A korábbi "gyenge ötöshöz" (33 pont) képest a most tesztelt autó egy "gyenge négyest" (32 pont) kapott.

A kutatók megjegyzik, a rozsdásodás következményének mértéke modellenként eltérhet, de az biztos, hogy az idő előrehaladtával kevésbé lesz biztonságos a kocsi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már azon dolgozik az EU, mi történik, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki

Már azon dolgozik az EU, mi történik, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat