szerző:
hvg.hu

9 milliárd dollárért vettek nemrég Mercedes-részvényeket a kínaiak, akiké a Volvo is. Elkezdenék felhasználni, amit megvettek.

A kínai milliárdos Li Shufu, nemrég vásárolta be magát a Daimler AG-ba, 9,69 százalékos részesedéssel. Nem kis felfordulást okozott ezzel, mert a német vállalat korábban házon kívül szerette volna tartani, leginkább azért, mert így komoly technológiai fejlesztésekhez is hozzájut a kínai befektető.

Shufu ugyanis a tulajdonosa az egyik legnagyobb, magánkézben lévő kínai autógyártó-vállalatnak, a Geelynek is, amely egyben Volvo márkát is magáénak tudhatja. Mivel mostantól közös fennhatóság alá tartozik valamennyire a Volvo és Mercedes, megkezdődött a cégek közötti technológiák csereberéje, amitől a németek a legjobban tartottak talán.

A német Manager Magazin szerint a két vállalat, a Daimler és a Geely közösen fejleszti majd elektromos autók platformjait, amiből jelenlegi formájában a Geely profitálna inkább. Ezzel egyetemben a Daimler viszont belsőégésű motorokat biztosít a Volvo-modellek számára. Hogy ezek pontosan, milyen egységek lennének, arról egyelőre nem közölt információkat a forrás. (Mindenesetre az igaz, hogy mostani Volvo kínálatból hiányoznak, a nagyobb hathengeres benzin-, illetve dízelmotorok, amiket kiegészíthetne kínálatában a Mercedes erőforrásaival.)

A közös egységek használatán túl, legalább ennyire érdekes fejlemény, hogy az újság szerint, a Daimler Volvo-részvényeket is vásárolna.

A Reutersnek nyilatkozva viszont, ezeket a fejleményeket egyelőre spekulációnak titulálta hivatalosan a Daimler szóvivője.

Egy kínai milliárdos mondja meg, mi vár az európai autómárkákra

A digitális platformok és a globális méretgazdaságosság mindent átalakít.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!