szerző:
hvg.hu

A független európai szervezetként működő EuroNCAP mostantól még szigorúbban figyeli az autók biztonságát, ami sok kerékpáros életét mentheti meg.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy nemcsak az autók felszereltsége, valamint a kocsiba szerelt technológia fejlődött, hanem a töréstesztek mércéje is. (Emiatt könnyen lehet, hogy az autó, ami néhány évvel ezelőtt még jól szerepelt a törésteszteken, az ma már nulla csillagot kap.) Előtérbe kerültek a balesetek elkerülését segítő rendszerek, ami már nemcsak az autó-autó ütközéstől, hanem az autó-gyalogos balesettől is igyekszik megvédeni a feleket. Az EuroNCAP azonban most a világon először egy olyan szempontot is bevezetett, amivel a következő években minden töréstesztnél találkozni fogunk.

A független európai szervezet szerdán jelentette be, hogy az automata vészfékrendszer (AEB) esetén mostantól nemcsak arra lesznek kíváncsiak, hogy a jármű hogyan képes elkerülni az ütközést egy másik autóval vagy egy gyalogossal, a rendszernek a kerékpárosokra is hasonló módon kell figyelnie – nem véletlenül.

Az EuroNCAP szerint 2017-ben mintegy 25 300 ember vesztette életét az európai utakon, a tragédiák közel felénél gyalogos, kerékpáros vagy motoros volt az áldozat, közülük pedig több mint 2000-en kerékpárosként vesztették életüket.

Az új szempontnak köszönhetően a jövőben valószínűleg nehezebb lesz majd 5 csillagos értékelést szerezni az EuroNCAP töréstesztjén, ugyanakkor a jól teljesítő autók a kerékpárosok számára is nagyobb biztonságot jelentenek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?