szerző:
hvg.hu

A független európai szervezet, az EuroNCAP szerint még nem volt példa arra, hogy egy autó nulla csillagot kapjon náluk. Most ez is megtörtént.

Történelmi rekord született a független európai szervezet, azaz az EuroNCAP legutóbbi töréstesztjén – igaz, pozitív rekordról finoman szólva sem beszélhetünk. A Carscoops beszámolója szerint ugyanis a szervezet történetének eddigi legrosszabb eredményét, vagyis nulla csillagot (a lehetséges ötből) kapott az általuk tesztelt, és hazánk útjain is megtalálható Fiat Punto.

Az olaszok 2005 óta árulják a konstrukciót, és a mai napig találni belőle új példányt. Az EuroNCAP tesztje szerint azonban az autót érdemes messzire elkerülni.

A kocsi 2-2 csillagot kapott a felnőttek és a gyerekek, valamint a gyalogosok védelme miatt, azonban ez is kevés volt a csúfos kudarc elkerüléséhez. A kocsiból ugyanis teljes mértékben hiányoznak a balesetek elkerülését támogató rendszerek, ami végül teljesen lenullázta az autót.

Az EuroNCAP főtitkára, Michiel van Ratingen szerint a probléma az, hogy az autóba került technológia már elavult, ugyanakkor a gyanútlan vásárlók továbbra is megveszik az autót, holott abban finoman szólva sincsenek biztonságban. A  Punto12 évvel ezelőtti megjelenésekor persze még más volt a helyzet, a felszereltség ugyanis megfelelt az akkori követelményeknek, azóta azonban eltelt az a bizonyos 12 év, másrésztől pedig az EuroNCAP töréstesztjeinél is szigorodtak a szempontok/elvárások.

A szervezet vezetője azt javasolja, az emberek inkább válasszanak olyan autók közül, amelyek öt csillaggal zárták az idei teszteket. Ebből is akad bőven, cikkünk végén mutatjuk, melyek voltak ezek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

Ez a 22 autó most a legbiztonságosabb Európában

Rengeteg autó töréstesztjét végezte el idén eddig a független európai szervezet, azaz az EuroNCAP, hogy kiderüljön, melyik új autók most a legbiztonságosabbak Európában. Spoilerveszély: a Volvót letaszították a trónról.

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció