szerző:
hvg.hu

A dízelkérdés szépen lassan átesett a ló túlsó oldalára, az eladásaik élesen zuhannak, a benzinesek ára meg alaposan megy felfelé. A jelenlegi Euro6d nevű emissziós-normát mindeközben a legmodernebb károsanyag-utókezelő rendszerek lényegében tökéletesen teljesítik.

A legutóbbi tesztéjben az ADAC, a német autóklub szemléltette három, a legújabb generációba tartozó – tehát AdBlue adalékos, szelektív katalitikus redukciós katalizátorral (SCR) és részecskeszűrővel ellátott – dízel modellnél, hogy a károsanyag-kibocsátásuk bőven teljesíti a legszigorúbb elvárásokat is.

A német szervezet jelen esetben egy BMW X2 xDrive20d Steptronicot, egy Peugeot 308 SW 2.0 BlueHDi 180 EAT8-t és egy Volvo XC60 D5 AWD Geartronicot vizsgált.

Az ADAC-tesztje három vizsgálati formula (plusz egy saját autópályás mérés) esetében is közreadta az eredményeket. Az egyik a 2017. szeptembertől érvényes, úgynevezett WLTP ciklus, a másik a klub saját kritériumokkal bővített ECO tesztje, amelyben növelték a jármű hasznos terhelését és az autópálya ciklusát is nagyobb sebességre írták elő. A harmadik pedig a hamarosan Real Driving Emission (RDE) néven közismerté váló, valós forgalomban mért, nem a fogyasztásra, hanem a nitrogén- és részecske-kibocsátásra fókuszáló tesztadatok. Az alábbi táblázatban is erre a NOx, vagyis nitrogén-oxidok kibocsátására fókuszálva tették közzé az értékeket.

Az ADAC eredményei szerint a szén-monoxid-, szén-dioxid-kibocsátás már a próbapadon, és valós körülmények között is bőven alatta marad az elvárt értékeknek a három modell esetében. A nitrogén-oxid- és részecskekibocsátás esetében is igen jól szerepeltek az autók. A BMW és a Peugeot valamennyi terhelési körülmény melletti kibocsátása jóval a határérték, 80 mg/km alatt volt. A svédek autója, az elsődleges magyarázatok szerint a nagyobb tömege miatt szerepelt nagy terhelés mellett rosszabbul, ugyanakkor látható, hogy városi környezetben, alacsonyabb sebességnél, tesztpadod és valós, utcai vezetés mellett is, annak is határérték alatti a kibocsátása.

Az ADAC tesztje jól mutatja: ha a tisztító technológia következetesen alkalmazott, a dízel akár tisztább is lehet, mint egy benzinüzemű jármű. Mindhárom modell jócskán teljesíti a közelgő 168 g/km-es szabványt, amely az úgynevezett RDE (valós utcai üzem melletti) határértékekre vonatkozik. Kiemelve azt a tényt is, hogy a jelenlegi tesztet relatíve alacsony környezeti hőmérsékleten hajtották végre, ami tovább ronthatná a valós körülmények közti adatokat.

A nagy dilemma: szabad-e még dízelt venni?

Hatalmas szabadidőautókat akartunk, sportautós teljesítménnyel és nulla fogyasztással. Ez az igény ebben a formában olyan, mint a három kívánság - mesebeli. Egy ideig úgy tűnt, az autógyártók mégis teljesíteni tudják. A kulcs a dízelmotor volt, amelyet azonban most kezdenek kiátkozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László