szerző:
hvg.hu

Fáradtságérzékelő, alkoholszonda és sávtartóasszisztens. Többek közt ezek a rendszerek is óvnák az életünket, kötelezően előírt tartozékként.

ABS, menestabilizáló (ESP), abroncsnyomás-ellenőrző – már jelenleg is részei minden uniós új autónak, amely piacra kerül. Az Európai Bizottság számtalan újabbakkal bővítené a listát.

Egy frissen megjelent tervezet szerint 2021-re bekerülne a kötelező elektronikai felszerelések közé az automata vészfékező, a sávtartó és fáradtságérzékelő is. Összességében 11 új összetevővel bővülhet a biztonsági felszerelések listája, ha a bizottság elfogadja az előterjesztést.

Az automatikus vészfékező rendszer, amely egyre több autótípusnak része, már régóta szorgalmazott olyan fejlesztés, amelyet kötelezővé tennének. Számítások szerint csak ez 38 százalékkal csökkentené a kisebb, utoléréses karambolok számát. Az új autók ugyancsak rendelkeznének a baleset fontos részleteit rögzítő berendezéssel, valami olyan szerkezettel, ami nem engedné, hogy ittasan vezessék a járművet.

A 11-es lista a kötelezőnek kívánt asszisztens rendszerekről:

 • automata vészfék
 • indításgátló alkoholdetektor
 • fáradtságérzékelő
 • eseményrögzítő
 • automata stopjelzés
 • jobb utasvédelmi rendszer – modernizált biztonsági övek
 • jobb gyalogos és kerékpárosvédelmi zónák az autókon a fejük védelmére – biztonsági szélvédő
 • intelligens sebességszabályozó
 • sávtartóasszisztens
 • jobb oldalirányú ütközésvédelem
 • tolatókamera vagy szenzor

Egy kisvárosnyi ember hal meg évente közlekedési balesetben az EU-ban

Az elmúlt évben 25 624 ember vesztette életét az utakon az unióban. Mindez, mintegy ötszáz emberrel alacsonyabb szám, mint a 2015-ös évben volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!