szerző:
hvg.hu

Európában országonként nagyon eltérő, hogy mennyi a megengedett legnagyobb sebesség. A közelgő nyaraláskor érdemes erre is odafigyelni.

Magyarországon autópályán maximum 130 km/h-val közlekedhetünk, e felett pedig már könnyen belefuthatunk egy minimum 30 ezer, maximum 300 ezer forintos gyorshajtási bírságba. De mi a helyzet külföldön?

A sebesség megszállottjainak továbbra is Németországban van a legjobb dolguk, itt ugyanis csak ajánlott sebességhatár a 130 km/h, vagyis ahol nincs kitéve sebességkorlátozó tábla, ott akár 300-zal, vagy még gyorsabban is lehet száguldozni.

Sokan nem tudják, mindenesetre tény, hogy Lengyelországban sem 130 a legnagyobb megengedett sebesség: ebben az országban autópályán akár 140-nel is közlekedhetünk büntetlenül.

Magyarországhoz hasonlóan 130-as limit van érvényben a következő országokban: Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia.

Belgiumban, Írországban, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban és Szerbiában 120 km/h a legnagyobb megengedett sebesség autópályán, az Egyesült Királyságban pedig 112 km/h felett büntethetnek a rendőrök.

Albániában, Koszovóban és Norvégiában a megengedett maximális sebesség 110 km/h, Lettországban viszont csak 100-zal közlekedhetünk büntetlenül. Sőt, a letteknél ősszel és télen a 90 km/h jelenti a plafont.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!