szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

BAH-csomópont, Erzsébet híd, Belváros, a 4-es, 6-os villamos vonala - ki tudja hányadszor -, az 1-es villamos jelentős szakasza. Közúti közlekedési csapdává tették idén nyáron is a fővárost.

Valahogy mindig sikerül kitalálni, hogyan sokkolják a közlekedőket az egy időben induló nyári közúti munkálatokkal. Az idei kínálatban van érthető, mint a BAH-csomópont felújítása, és kevésbé érthető, egyre nehezebben tolerálható, mint a 4-es, 6-villamos vonalának szinte permanens felújítása, vagy az 1-es villamos környékének újabb munkái, ahol pár éve bontottak szét mindent. Végigjártuk őket, szépen sorban.

Budaörsi–Alkotás–Hegyalja = BAH-csomópont

Az idei nyár talán legnagyobb „műsorszáma”, hogy  elkezdődött a BAH-csomópont felújítása, amelynek az első pár napban biztosan sok áldozata lesz, amíg az autósok ki nem találják, hogyan lehet ez valahogy átvészelni. Bár a halaszthatatlan felújítást a nyári időszakra rakták, a reggeli ingázóknak, illetve a vasárnap Budapestre visszatérő autósok számára nehéz időszak következik.

A legfontosabb változások itt:

  • a városhatár felé egyirányú lett a felüljáró augusztus végéig
  • a városközpont felé, az Erzsébet híd felé, megnyitották a villamospályát a Villányi út/Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomópont között. Ide csak a személyautók hajthatnak be
  • a Hegyalja úton kifelé, a csomópontban nem lehet balra kanyarodni

Az építkezés után:

  • megszűnik a Hegyalja útról (az Erzsébet híd irányából) érkezők számára a Villányi út és a Budaörsi út felé történő balra kanyarodás
  • a Budaörsi út szélső sávjából csak a Hegyalja út felé jobbra lehet majd kanyarodni. Az egyenes, Alkotás utca irányú forgalom a belső két sávon marad.

Erzsébet híd

Budáról Pestre az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést az úgynevezett budapesti hőgyűrűt. Először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is. A beruházás első üteme szakaszosan október végéig tart. (Arra gyorsan felhívnánk a figyelmet, hogy a teljes távhővezeték-építés várhatóan a jövő év elejéig tart.)

A legfontosabbak itt:

  • pesti oldalon sávlezárások a Kossuth Lajos utcában a Váci utca és a Szép utca között, valamint az Erzsébet híd lehajtó ágán is
  • budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén, a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében lesznek forgalmi változások

4-es, 6-os vonala

Talán a legkevésbé követhető felújítási teleregény a budapesti nagykörúti villamospálya vonala. Idén kit tudja, hányadik fejezettel, de megint végig kell szenvedni a felújítási munkákat, amelynek legfőbb magyarázata, hogy elmaradt több korábbi közbeszerzés, amely például a kapcsolódó csatorna-felújításokat is bevonta volna a felújítási munkába.

A legfontosabb itt:

  • a Szent István körúton, a Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot jelöltek ki. A felújítás a tervek szerint augusztus utolsó napjáig tart majd.
  • az Oktogon és a Harminckettesek tere között iskolakezdésig viszont egyáltalán nem jár a villamos pályafelújítás miatt. Ezen a szakaszon fél pályára szűkült a forgalom, hogy a villamospótló buszok járhassanak.

1-es villamos

Miután a Nagykörút elesett, a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban szétbontják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti, valamint a Hős utca környékén található pályaszakaszát is.

Itt 2014-ben fejeződtek be a felújítási munkák, csakhogy akkor csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg, ezért most a villamossín cseréjét is meg kell csinálni, ezen kívül megerősítik a földműveket és a sínágyazatot, valamint felújítják a vágányokat keresztező útátjárókat is. Ehhez hasonló munka lesz a Hős utcánál is.

Mindezen felül persze ott a M3-as metró felújítása is, az Etele úti villamospálya építése, a Kerepesi út felújítása és jön majd az Alagút és Lánchíd felújítása is, a Dózsa György út sávlezárása. Itt lehet böngészni, mi vár még ránk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars